Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
60 британци с жалба за ограбените апартаменти на Пампорово

60 британци с жалба за ограбените апартаменти на Пампорово

Публикувана на 27.04.2012 | 16:27
2327 прочитания


56 апартаменти на британски граждани, основно от Северна Ирландия, са буквално изтърбушени от всякакво обзавеждане и оборудване и дори контактите са изтръгнати от стените в комплекса "Форест нук" в Пампорово. Това обяви на брифинг в Смолян в петък адвокатът на чужденците Дънкан Уолъс.

 Той представлява сдружение на етажна собственост на 75 апартаменти на британци. Чужденците съдят фирмата, която им стопанисва имотите в апарт комплекса, като са категорични, че грабежите са направени от хора от нея.

Те се жалват в съда и за това, че жилищата им са били отдавани под наем без разрешение от собствениците и без регистрация на комплекса като хотел, а не са отчитани постъпления в НАП. Жилищата били завършени през 2009 г. и предадени с пълно обзавеждане до септември 2010 г., а ключовете за тях са дадени на англичанка.

След сигнали, че се отдават под наем правят оглед с полиция през януари т. г. и ги намират ограбени. "Ще искаме обезщетение освен за откраднатото и за щети, направени по отмъстителен начин. На три врати има следи от юмруци", заяви Уолъс. Сега те са наели частна охранителна фирма да им пази жилищата.

"Жалбата е от около 60 лица, като щетите в апартаментите им са за около 2 млн. лв. В момента се подготвят международни поръчки за разпити на пострадалите във Великобритания. Ако се докаже присвояване на чужди вещи наказанието е от 5 до 15 години лишаване от свобода", заяви прокурор Иван Спиров, говорител на Окръжна прокуратура - Смолян.

Според Уолъс до ограбените апартаменти се е стигнало, тъй като собствениците им не са сключили договори за мениджмънт с "Форест нук". Те купили жилищата за от 60 до 100 хиляди евро, с предварителен договор с клаузи за охрана и разчитали за сигурността.

Смолянската фирма "Форест нук", която има 100 жилища, от общо 240 в комплекса, пък е завела искове срещу британците в съда, за това че не са плащали по 12 евро/кв.м. годишно такса поддръжка, прието на общо събрание на собствениците в комплекса. Така британците са натрупали към 200 хиляди евро задължения, които не са ни платили и затова фирмата е завела изпълнителни дела за сумите, твърди нейният управител Недялко Кацаров.

Той е категоричен, че "Форест нук" не е ограбила жилищата, а причината за обвиненията, са че британците не искат да плащат за поддръжка. "Не можем да ограбим жилища без ключове за тях. Грешката ни е, че не им ги издадохме с пълен опис, но след като друг им ги е стопанисвал защо обвиняват нас? Омръзна ми чужденци да изкарват бизнеса в България аборигенски", заяви Кацаров.

"По закон никой от клиентите ми не дължи нито лев на фирмата, но двама от клиентите ми са били заплашвани да плащат с пистолет от бодигардове на фирмата", заявява пък Уолъс.