Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
600 родопчани, пръснати по всички краища на Турция, се събраха на празнична вечеря в Бурса

600 родопчани, пръснати по всички краища на Турция, се събраха на празнична вечеря в Бурса

Публикувана на 18.03.2014 | 12:24
1369 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg


Над 600 земляци от Момчилград, разпръснати в различни краища на Турция, се събраха на традиционна празнична вечеря в Бурса. Това съобщават от пресцентъра на община Момчилград.

Събитието се организира за седма поредна година от Сдружението на момчилградчаните в южната ни съседка. На традиционната вечеря присъства официална делегация от община Момчилград, начело с градоначалника Акиф Акиф и председателя на Общинския съвет инж. Сунай Хасан. Сред гостите изпъкваха с присъствието си бившият вицепремиер на Турция Ертугрул Ялчънбаир, кметът на община Нилюфер Мустафа Бозбей, помощник-консулът на България в Бурса Бирсен Карабаджакова, председателят на „Балгьоч” доц. д-р Юксел Йозкан, народният представител и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрула. Тук  бяха още представители на побратимената с Момчилград Голяма община Бурса, сред които Фахредин Йълдъръм, съветник на кмета Реджеп Алтепе по икономическите въпроси.

В словото си кметът Акиф Акиф поздрави земляческата общност в Бурса за активната им подкрепа в инициативи и кампании, организирани от община Момчилград. „Заедно, с общи усилия стабилизирахме общинската ни болница. Не мога да скрия задоволството си от подкрепата на момчилградчани от цял свят, които без нито миг колебание подкрепиха новото лице на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, отбеляза той. Гостите бяха зарадвани и с добра вест за реализирането на проект за саниране на болницата по енергийна ефективност.

„Живот и здраве до края на тази година всяко едно населено място на територията на общината ни ще бъде водоснабдено. Освен проектите, задвижени по европейските програми, ние залагаме на малките неща, от които вашите роднини в Момчилград имат спешна нужда”, каза още кметът на Момчилград.

Акиф Акиф благодари на побратимената с Момчилград Голяма община Бурса за помощта при осъществяване на проекти в сферата на културата и изрази надежда, че обменът между двете страни в бъдеще време ще се разшири, обхващайки най-различни сектори.

Председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк изтъкна, че освен съседни България и Турция, са приятелски страни. „Не само в образованието, културата икономиката, но и в много сектори общото сътрудничество е с голям потенциал и едновременно в интерес за двете държави”, отбеляза той.

Кметът Акиф Акиф и народният представител Ердинч Хайрула връчиха плакети и подаръци на директорите на побратимените училища ОУ „Д-р Петър Берон” и ОУ „Бахчешехир”. Момчилградският художник Камбер Камбер подари своя картина на Хасан Йозтюрк за развитието на сдружението и неговите успехи.

Положително настроение и емоции на гостите придадоха изпълненията на танцовата формация „Родопея”.

© пресцентър на община Момчилград