Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
91 читалища с 5946 членове се грижат за духовния живот на родопчаните в Смолянско

91 читалища с 5946 членове се грижат за духовния живот на родопчаните в Смолянско

Публикувана на 02.07.2014 | 10:58
923 прочитания


Вчера в сградата на Областна администрация-Смолян се проведе Регионално събрание на Областния читалищен съвет /ОЧС/. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация- Смолян. В него участие взе заместник областния управител Емил Хумчев, който благодари за осъществяваната многообразна читалищна дейност в областта и подчерта, че усилията за постепенно увеличаване на държавната субсидия продължават. Той изрази надежда, че програмата за модернизиране и укрепване на читалищата е от голяма полза за културните институции и изказа готовност за подкрепа, според възможностите на областната управа. Емил Хумчев призова с всеобщи усилия да се направи така, че „всеки жител на дадено населено място, независимо от неговата религиозна и политическа ориентация, да има пряк достъп до всички културни храмове – читалищата”.

Според официалния доклад, в област Смолян функционират 91 читалища, които членуват в Съюза на НЧ. 12 от тях са в градовете, а 79 са в селата. Членовете на читалищата са 5946, от тях 2628 членуват в градските културни институции, а 3286- в селските. В сравнение с 2007 г. броят на читалищата е нараснал с 20, а членовете с 1218.

През годините те организират множество прояви, като за пример Гиневски посочи 2012 г. Тогава са проведени 412 чествания на бележити годишнини и юбилеи, 138 обсъждания на книги, 479 празненства,119 събори, 67 читалища имат музейни сбирки. Христо Гиневски подчерта основната мисия, която си поставят всички читалищни структури, а именно тяхното запазване, формиране на нови инициативи и партньорства, увеличаване на собствените приходи. Работи се и за подобряване на нормативната база. В своето изказване Христо Гиневски бе категоричен, че е необходимо по-настоятелно да се изисква помощ от отделните общини, т.к. това е в полза на жителите на съответната община. Той заяви също, че предстои обмислянето и евентуално възстановяване на Роженски събор.

© http://www.region-smolyan.org