Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Адам кая – природен феномен със следи от човешка ръка

Адам кая – природен феномен със следи от човешка ръка

Публикувана на 03.09.2017 | 10:54
4506 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Природните феномени, скътани в необятната Родопа са безброй. Именно те са тези, които изумяват човек и го карат да немее пред силата на природата. Всеизвестни са скалните феномени Чудните мостове, Каменната сватба и Каменните гъби. Малко по неизвестен, но не и по-незначим е скалният феномен Адам кая.

Адам кая, в превод от турски значещо „Човекът камък“ представлява фигура с конусообразно тяло и глава с две лица. Смята се, че скалният феномен не е изцяло дело на природата, а има и човешка намеса. Предполага се, че скалата е дооформена от човешка ръка в края на Каменно-медната епоха.

Image titleснимка: martinpetrov555.blogspot.com

Магичността на феномена Адам кая се допълва и от намиращите се в негова близост скална гробница и скален комлекс Големият казан. Скалната гробница разполага с кръгла гробна камера и куполовиден свод, а в скалния комплекс пък върху високата, на места достигаща над 30 метра височина на скалата се наблюдават множество изсечени ниши, жертвеници, жлебове, улеии и още много други.

Интересният скален феномен се намира в близост до махала „Каяджилар“ на село Равен, намиращо се в Кърджалийска област.

Скалният феномен е едно от магичните кътчета в Родопа, което кара човек да се възхищава на силата на природата и делото на предците. 

© Родопчани