Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Ахмед Ахмедов, кмет на Букова поляна: Леснодостъпните места за добиване на дърва се дават на фирми, а на хората се предлагат труднодостъпни

Ахмед Ахмедов, кмет на Букова поляна: Леснодостъпните места за добиване на дърва се дават на фирми, а на хората се предлагат труднодостъпни

Публикувана на 05.09.2017 | 13:04
6863 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:bta.bg
Снимка:bta.bg


​„Горите в Родопите загиват, но за съжаление няма никаква оперативна дейност. Всичко се прави в някакви си протоколи, срещи, а реално на място, на терен нищо не се прави за облекчаване на процедурите по изчистване на гората. По документи има облекчение – по 1 лев за кубик, но реално леснодостъпните места се дават на фирми, а на хората се предлагат труднодостъпни. Горският служител само като им покаже от къде трябва да си добиват дървата, хората си правят сметка, че ще изгубят над 15 дни и ще се измъчат за 10 кубика и предпочитат да си закупят по 35-40 лева за кубик борикови“, коментира кметът на маданското село Букова поляна Ахмед Ахмедов . Според него са необходими спешни промени, с които хората да се облекчат по някакъв начин, за да може населението бързо да се влезе в гората и да събере падналите дървета.  „С чакане, с кризисни щабове и разни направени протоколи  няма да се свърши работата.  Ако е необходимо да се извърши пръскане срещу корояда с някакви химически препарати. В много населени места има хеликоптерни площадки. Трябва да се действа, защото ще останем без гори“, каза още Ахмедов. Според него с действията си държавата напълно е абдикирала този проблем. „Още през 2015 година, когато се случи бедствието трябваше нещата да се организират добре, да се улеснят процедурите, да няма бюрокрация и издаване на купища документи, за да може населението да влезе, да си добие дърва и да се изчистят горите от падналите дървета, за да не тръгне заразата. Нямаше са се стигне дотук! Така се работи в държавата. За всичко се вдига много шум, а реално нищо не се прави на терен“, категоричен е кметът.

Междувременно в Смолян заместник-областните управители Андриан Петров и Владимир Гърбелов, заместник-директорът на ЮЦДП инж.Ивайло Исаев и директорът на РДГ-Смолян инж. Венцислав Фурлански дадоха пресконференция във връзка с предприетите мерки за спешната борба с корояда на територията на областта. Смоля. Взе се решение горските служители  да започват директно възлагане за сеч на заразените с корояд гори.

С промените в Наредба №8 за сечите в горите ще се спомогне за справяне с проблема и ще ограничи разпространението на корояда. Улесненият режим на добиване ще окаже и положителен икономически ефект, тъй като частично заразените, но не напълно унищожени дървета могат да бъдат използвани от дърводобивната промишленост ефективно за производство на дървен материал, дърва за огрев, което ще предизвика по-голям интерес у дърводобивните предприятия.

Относно кога ще бъде решен проблема, специалистите уточниха, че срокът не може да бъде определен, поради непрогнозируемата популация на вредителите, която зависи от климатичните условия.

Друга трудност, за която предстои тепърва да се търси решение, е осигуряването на повече квалифицирана работна ръка и специализирана техника, които за момента недостигат. 

© Родопчани