Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Ахметьова дупка – една по-малко известна, но пък интересна родопска пещера

Ахметьова дупка – една по-малко известна, но пък интересна родопска пещера

Публикувана на 13.11.2017 | 15:38
8690 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Ахметьова дупка е едно от имената, с които е известна пещера в близост до село Добростан. Наричат я също и Добростански бисер и въпреки че не е толкова известна е изключително интересна и богата на разнообразни пещерни образувания.

Пещера се състои от само една зала дълга 20, широка 11 и висока 4 метра. Въпреки това тази единствена зала ще ви предложи разнообразие от впечатляващи пещерни образувания като сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата разполага също и с две синтрови езера, в които с повече късмет може да видите и пещерни бисери.

До интересната добростанска пещера се стига лесно, само за около 30 минути, като следвате маркираната пътека, тръгваща от хижа Марциганица.

Едно от нещата, с които Добростански бисер привлича любителите на адреналина е това, че главният и вход е затворен с решетка и реално днес пещерата не добре облагородена за туристи.

Въпреки това обаче, с малко повече ентусиазъм и желание може да надникнете в Ахметьовата дупка през друг неин тесен вход, до който води почти вертикална и мокра стълба.

Ако решите да приемете предизвикателството и да надникнете в пещерата, не забравяйте да си вземете осветление, тъй като в противен случай отново няма да може да видите изящните пещерни образувания.

Интересен е и фактът, че при едно от изследванията на пещерата в нея е открит скелет на мъж със счупен крак, което до известна степен доказва истинността на преданието за тази пещера, което вече ви разказахме.