Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Акад. Георги Марков: Историческото невежество по отношение на Балканската война прави неприятно впечатление

Акад. Георги Марков: Историческото невежество по отношение на Балканската война прави неприятно впечатление

Публикувана на 15.10.2012 | 22:37
1402 прочитания


Историческото невежество по отношение на Балканската война прави неприятно впечатление. Това каза при откриването на научната конференция „100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите" в Смолян историкът акад. Георги Марков от Института по история на Българската академия на науките. 
Историкът обясни пред присъстващите, че наскоро е давал интервю по Радио „Фокус”, и се възмутил от отговори на анкета, на въпрос - коя е най-важната битка на Балканската война, трима души отговорили Сливница. „Човек да се смее ли, да плаче ли?4, каза академикът. Вярва обаче, че сега с отбелязването на 100-годишнината и с помощта на медиите научните усилия на историците ще добият популярност, за да може в трудното всекидневие българите да разберат, че е имало и по-тежки, но и по-героични времена. Подчерта, че се надява с провеждането на такива научни конференции, всеки от участниците да допринесе и да допълни тази многоцветна картина на Балканската, а може би и на двете Балкански войни, защото за пръв път ще се отбележат и двете. „Догодина ще отбележим и други съдбовни събития. Загубените войни като Втората Балканска са пълни на горчиви поуки. Аз поздравявам политиците, че най-после след 30 години решиха да отбележим и двете Балкански войни”, каза в заключение академик Георги Марков.

© Фокус