Анри Малос: Туризмът не трябва да се разглежда като единствена икономическа възможност за Смолянски регион

Публикувана на 14.05.2014 | 13:04
745 прочитания
снимка: www.bcci.bg
снимка: www.bcci.bg

Туризмът не трябва да се разглежда като единствена икономическа възможност за Смолянски регион. Това каза вчера на организираната от ИСС кръгла маса на тема „Възможности за развитие на Родопския регион чрез използване на средствата от фондовете на ЕС и инструментите на трансграничното сътрудничество” президентът на ЕИСК Анри Малос, съобщават от пресцентъра на Областна администрация- Смолян.

Той бе категоричен, че сектора трябва да подпомага цялостното икономическо развитие. По думите на Малос, при осъществяване на своите трансгранични проекти, региона на Смолян трябва да изпъкне със своята идентичност. В тази връзка той подчерта, че по-важната инвестиция е в човешкия ресурс и в образованието. Анри Малос изтъкна още, че е много важно да се води диалог, който обаче не трябва да е само на административно и политическо ниво, а най-вече на ниво бизнес и социални общности и гражданско общество. Той подчерта, че към момента в България този социален диалог върви, още повече, че от позицията на Брюксел към нашата страна се гледа като на остров на стабилност. По негови думи е много важно да се формира усещане за солидарност и съгласие по всички значими проблеми на страната. В заключение президентът на ЕИСК изрази своята убеденост, че в региона на Родопите има голямо бъдеще. „Затова обаче трябва да мислите извън стандартната рамка, да не използвате конвенционални средства и да не се притеснявате да прекосите границите” заяви Анри Малос.

Тезата, че доброто решение на проблемите в региона е концентрирано в собствените сили и активности, както на местната и държавна власт, така и на самата общност, се потвърди и от Брендан Бърнс, вицепрезидент на Групата на работодателите към ЕИСК. Според него, за да се случват добрите неща в региона, всеки трябва да се включи активно и да даде своя принос.
„Най-важен е човешкия фактор в регионите, за да има развитие”. Това каза по време на дискусията председателят на ИСС и модератор на срещата проф. Лалко Дулевски. Той очерта като основен проблем напускането на страната от младите хора, но изрази своята надежда, че с добро усвояване на евросредства и с добър обществено-политически синтез би могло този процес да се стопира. „Младия човек ще остане когато види, че има визия занапред” каза проф. Дулевски. Според него солидарността в региони като Смолян ще се налага все повече.

© пресцентър на Областна администрация- Смолян