Ансамбъл „Кърджали” ще представи България на Фестивала на черешата

Публикувана на 13.06.2012 | 16:40
1409 прочитания


Ансамбълът за турски песни и танци 'Кърджали" към читалище „Юмер Лютфи" ще участва в поредното 48-о издание на Международен фестивал на черешата, който традиционно се организира от Община Текирдаг,  Република Турция. Секретарят на читалището г-н  Мюзекки Ахмед сподели, че ансамбъл „Кърджали" вече за четвърти път ще представи България на фестивала като гост на побратимената ни Община Текирдаг.
 
От миналата година форумът се провежда под формата на международен конкурс за народни танци „Златна череша". Още тогава кърджалийският ансамбъл печели специалната награда на журито за най-добре представил се фолклорен ансамбъл. Секретарят на читалището добави, че миналата година им е било отправено  предложение от Община Текирдаг за участие и в тазгодишното издание на фестивала. Мюзекки Ахмед изтъкна, че са получили настоятелна покана  ансамбъл „Кърджали" да участва и тази година във Фестивала на черешата. Вярвам, че ние отново ще представим страната ни  на Фестивала на черешата в Текирдаг.  Всяка година в проявата участват фолклорни групи от над 10 страни в света и различни части на Турция. Ние ще представим характерни народни танци за турската общност в България, които са предимно румелийски, сподели той.
 
Ансамбъл „Кърджали" ще замине утре за Текирдаг с екип от 30 души. Фестивалът ще бъде открит на 14 юни с голямо шествие из централните улици на Текирдаг, след което следват представления на различните групи. Същия ден и на 15 и 16 юни са предвидени фолклорни изяви в различни точки на Текирдаг. На 17 юни в неделя ще се проведе конкурсната програма, когато  професионално жури ще оценява участниците. Същата вечер ще бъдат обявени класиралите се на призовите места в конкурса „Златна череша" и ще бъдат наградени.
 
Надявам се и тази година да се завърнем с добри резултати от конкурса „Златна череша" в Текирдаг. Искам специално да благодаря на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис за оказаната подкрепа на ансамбъл „Кърджали", тъй като Общината пое транспортните разходи за пътуването на състава до Текирдаг, изрази секретарят на читалището.

Текирдаг е побратимена на Кърджали турска община и всяка година на Международния фестивал на черешата се канят фолклорни групи от нашия регион. 

© 24 родопи