Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Араповски манастир – единственият манастир, строен по време на османското присъствие по нашите земи

Араповски манастир – единственият манастир, строен по време на османското присъствие по нашите земи

Публикувана на 23.10.2017 | 17:35
33492 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: plovdivskamitropolia.bg
снимка: plovdivskamitropolia.bg


​Араповският манастир „Света Неделя“е един от обектите в Родопа, които привличат особено голям туристически поток. Неедна е причината, поради която хората се интересуват и посещават именно него.

Едно от интересните неща, свързани с историята и построяването на манастира е твърдението, че той е построен във време, когато земите ни били под владението на великата Османска империя. Според историците, не съществуват сведения за съществуването на манастирския комплекс преди официалното му основаване през 1856 година.

По-късно манастирът започва да изпълнява функцията на училище за бедните деца от региона, в който се намира, а именно асеновградско.

Друга причина манастирът да привлича интереса на туристи от близо и далеч е това, че в него се опазва стара икона на Света Богородица, която според християнските вярвание е чудотворна. Не по-малко привличащо интереса на хората е аязмото до което е построен манастирския комплекс, от което според местното население блика лековита вода.

 Днес, манастирският комплекс, известен под името Араповски манастир „Света Неделя“ включва няколко двуетажни и триетажни жилищни и стопански сгради, както и голяма кръстокуполна църква.

В двора на манастира се издига голяма каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода – един от основните дарители, спомогнали за изграждането на манастира, както и най-известният хайдут в района.

Кулата е правоъгълна, като първите й два етажа са пригодени за бойници, а третият за жилищна част. Смята се, че кулата се използвала от монасите за скривалище при разбойнически нашествия.

Image titleснимка: novbg.com

Изключително интересни са стенописите в храма, тъй като за пръв път житието на Свети Свети Кирил и Методий бива представено по нов, по-различен начин. Тук известните братя са представени като проповедници и покръстители на българския народ. Това разчупено представяне не засяга само Кирил и Методий, а също така и Свети Иван Рилски и още много други известни български светци.

Image titleснимка: bulgariainside.com

За съжалние, няма да можете да удължите престоя си в манастира и да преношувате тук, тъй като не се предлага настаняване в манастирския комплекс, но пък за сметка на това персоналът на манастира предлага беседи на родния български език.

Храмовият празник на интересния манастирски комплекс, както може би вече и сами сте се досетили е 7 юли – Денят на света Неделя, чието име носи комплекса.