Ардино ще готви проекти със Сардиния

Публикувана на 31.10.2012 | 16:13
1470 прочитания
снимка:24родопи Обновеният център на Ардино
снимка:24родопи Обновеният център на Ардино


 

На работно посещение в община Ардино бе Франко Бранка, управител на ИМА Консултинг от италианския остров Сардиния. Той бе приет от кмета на общината Ресми Мурад и ръководството на Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) „Местна инициативна група" (МИГ)-Ардино.
На проведената работна среща бяха обсъдени възможностите за изготвяне и реализиране на съвместни проекти, насочени към подобряване на живота на хората в селските райони, включени в териториите на МИГ, използвайки ценния опит на сардинските местни инициативни групи. И двете страни заявиха категорично ползата от съвместно сътрудничество и изразиха убеденост, че то трябва да продължи и занапред.
ИМА Консултинг в продължение на 30 години работи при разработването и осъществяването на международни проекти за сътрудничество. През последните 15 години се занимава с интернационализация на регионалната система на остров Сардиния. От две години имат офис и в София. Управляващ орган във фирмата е Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
„Имаме много неща, които може да дадем, и да получим. Характерното е, че и в България, и в Сардиния хората основно се занимават със земеделие и животновъдство", заяви Франко Бранка. Според него България и Италия имат много общи корени. „Местната каракачанска овца е почти еднаква със сардинската овца, а в пернишкото село Гърло се намира подземен храм-кладенец, който е съвсем еднакъв със сардинските свещени кладенци. Това със сигурност доказва, един обмен на култура, който идва от миналото", каза Франко Бранка. Той сподели още, че Сардиния не е Италия. Сардиния е остров, който има собствен език, свои типични характеристики и различна икономика в сравнение с останалата част на Италия