Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Ардинското село Башево готви 20 казана кешкек за събора

Ардинското село Башево готви 20 казана кешкек за събора

Публикувана на 05.07.2012 | 14:14
2235 прочитания


Ардинското село Башево стяга традиционния си събор-мевлид, който ще се проведе през този уикенд. Той се организира с подкрепата на жителите и изселническите сдружения за култура и приятелство „Халлалълар" в Истанбул, Бурса и Измир за десета поредна година. Кметът на Башево Мюрен Сали уточни, че в събота ще бъде отслужена молитва за здраве и берекет. Религиозният обред ще започне в 10 часа. Местни майстори ще приготвят над 20 казана кешкек – варено жито с месо, за да нагостят всички, уважили обичая. Вечерта башевци ще се съберат на земляческа среща в туристическия комплекс „Белите брези".
В неделя ще бъде празникът на Башево, който с всяка измината година придобива все по-голяма популярност в региноа.. Ще се проведе турнир по шахмат и празнична томбола с много подаръци.
„Празникът е много хубав. Събират се хора, с корени в селото, които живеят в страната и в чужбина, за да не се забравят едни други. Поканени са всички жители на община Ардино и района", заяви Мюрен Сали.
Очаква се на традиционния събор-мевлид да присъства и кметът на общината Ресми Мурад.

© 24 родопи