Асара – една от безценните крепости в Родопа

Публикувана на 19.09.2017 | 16:12
6622 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Предшествениците ни, обитавали някога земите на Родопа са ни оставили хиляди следи за присъствието, бита и вярванията си. Всеки един от тези обекти е безценен, тъй като това, което той ни дава, а именно познание за миналото и прадедите ни, за начина им на живот е един дар, чиято стойност не би могла да се сравни с нищо материално.

Едно от тези безценни съкровища, скътани в буйната Родопа се намира край село Рабово, в непосредствена близост до стената на язовир „Студен кладенец“.

Известна е под името „Асара“ и според историческите сведения заемала водеща роля в охраняването на Източни Родопи, когато те били част от великата византийска империя.

Едно от нещата, с които крепостта се отличава от всички останали е умелото й вграждане сред непристъпните канари, от където има отлична видимост и я прави с изключително стратегическо значение.

Image titleснимка: opoznai.bg

Стените на укреплението са изградени от каменни блокове, споени с хоросан. Височината им достига 6 метра, а дебелината им – 2. 4 огромни скални кули пък са заграждали вътрешността на крепостта, в една от които е открита и малка пещера. В близост до пещерата са открити и останки от сграда, а в нея – останки от кости. Вижда се и добре трасиран път навътре в пещерата, който води до резервоар за вода със собствен извор. И до днес този резервоар се пълни с прясна, изворна вода.

Вътрешността на крепостта е разделена на две части – цитадела и външен град, като между двете била изградена стена. В частта, в която се намирал градът са открити запазени основите на сграда, построена от големи правоъгълни камъни.

Крепост „Асара“, обявена днес за археологически паметник на културата с национално значение се намира в местност „Ушите“, на около километър югозападно от центъра на село Рабово. Докосването до нея носи изключително приятни емоции и кара човек да почувства магията и духа на предците, обитавали Родопа в недалечното минало. 

© Родопчани