Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Асара – една по-различна родопска крепост

Асара – една по-различна родопска крепост

Публикувана на 15.10.2017 | 15:01
5004 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism.kardzhali.org
снимка: tourism.kardzhali.org


​Асара е името на неедна крепост в Родопите. Вече сме ви разказвали за интересната крепост, носеща това име и намираща се край село Рабово. Днес обаче ще стане дума за друга родопска крепост, носеща същото име и не по-малко интересна от предишната.

Крепоста Асара за която ще ви разкажем днес е с много интересно местонахождение. Тя се намира върху руините на праисторическо селище край Звездел, а в района около нея попада и един от първите руднижи, в който се добивали ценните метали – злато и сребро.

Интересна е и функцията, която изпълнявала крепостта. Чувайки за крепост, първото, което изниква в съзнанието на всички е съоръжение, служещо за охрана на земите, издигнато на висок връх, от който да се наблюдават безпроблемно основните пътища. Да, и тук става въпрос за охраняване, но не на земите, а на рудника, който както вече споменахме се намира в непосредствена близост.

На трето, но никак не на последно място крепостта привлича интереса ни и с факта, че повечето от стените й били дървени, което е нещо съвсем ново и уникално за Родопите.

Освен с интересните си дървени стени, крепостта разполагала и с четири кули, две от които били свързани с проход в скалата. В пределите на крепостта също така попадат и жертвеник с трапецовидна форма и гробница, а през първата половина на ХХ век са открити и останките от средновековна църква.

Въпреки че функцията на крепостта не е тази, която очаквахме, тя все пак не нарушава традицята и е построена върху доминиращата над района височина – връх Асара. Може би и сами вече се досещате, че това дава възможност човек да се наслади на чудни родопски картини, нарисувани не от кой да е, а от прекрасната Родопа.

© Родопчани