Асеновата крепост – символът на Родопите

Публикувана на 31.07.2017 | 14:49
4767 прочитания
Автор: Селвина Топалска

​Ако вечер сте минавали по пътя Асеновград – Смолян, няма как да не ви е направила впечатление пищно осветената, намираща се над пътя, Асенова крепост. Тя е една от емблематичните за Родопите крепост.

Асеновата крепост се свързва с един от най-могъщите български управници, който дава и името на крепостта – цар Иван Асен II. По време на неговото могъщо управление, земите на родината се приостират на три морета.

Асеновата крепост дава на посетителите си ясна представа за това какво представлявали отбранителните съоръжения, както и характерните особености на техния строеж през Средновековието. 

Image title

Смята се, че днешната историческа забележителност съществувала още по времето на траките през V – IV век пр.Хр. Още тогава те решили да се възползват от непристъпния терен като на него построят укрепително съоръжение. По-късно техните потомци разширявали и доукпрепявали оставеното им в наследство съоръжение. С течение на времето, поради факта, че крепостта попадала и в богат земеделски район, край нея се установили селата Петрич и Станимахос. Не след дълго крепостта се превръща и в обособен стопански център.

По време на третия кръстоносен поход, Асеновата крепост попада в ръцете на кръстносците. Скоро след това обаче великият български владетел цар Иван Асен II успява отново да я присъедини към българските земи. След като цар Иван Асен II разширява значително териториите на българската държава и нейните граници опират на три морета, той се заема и с разширяване и подсилване на крепостта. Именно тогава е издялан и осем-редовия надпис на старобълграски, който гласи: „В лето 6739 (1231), индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град.“

Тъй като именно под ръководството на цар Иван Асен II крепостта получава най-голямото си разширение и укрепление, тя и близкият град Асеновград получават именно неговото име.

Image title

Днес най-голямата забележителност на Асеновата крепост е параклисът „Св. Богородица Петричка“. Християнският храм също е построен по нареждане на българския владетел, като по това време той е единственият храм в източното православие, който има кула, служеща едновременно за камбанария и наблюдателница.

Църквата е еднокорабна и двуетажна, като първият етаж бил предназначен за гробница, а на втория се намира църковния етаж, който днес съхранява изключително ценни стенописи от XIV век.

Освен параклисът, днес добре запазени са и външните крепостни стени, чиято дебелина достига 2,9 метра, а височината – 3.

Посещението на Асеновата крепост е една прекрасна възможност човек да се върне назад към корените си и да опознае миналото си. Освен това, удобното местонахождение на историческата забележителност позволява да съчетаете посещението й с посещение на други природни или исторически забележителности, а защо не и най-големият град в Родопите  - Асеновград, славещ се със своите 5 манастира, 15 църкви и 58 параклиса, както и с исторически, етнографски и палеонтологичен музей. 

© Родопчани