Атеренски мост – един от средновековните архитектурни паметници по нашите земи

Публикувана на 18.08.2017 | 16:29
5709 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: artleksikon.bg
снимка: artleksikon.bg


​Атеренски мост е един от архитектурните паметници от далечното Средновековие, които Родопа планина зорко пази. Заедно с вила Армира и крепост Лютица, трите исторически обекта формират интересен туристически маршрут, пренасящ ни в недалечното минало.

Атеренският мост се издига над река Армира или извесна още в тази си част като Атеренска, от където идва и името му. На мястото на днешния мост, някога е минавал древен път, водещ до укреплението Лютица. Изследователите смятат, че мостът е изграден от обитателите на вила Армира с цел да се заселят в близкия град-крепост Лютица.

Атеренският мост е едносводест, с две рамена, едно от които до скоро било разрушено, поради което дълго време той бил неизползваем. За радост, днес той е ремонтиран, а посетителите, избрали да поемат по пешеходния маршрут до крепост Лютица могат спокойно да минат по него и да почувстват полъха на Средновековието.

За изграждането на моста са използвани древни похвати. Той е изцяло изграден от плочести камъни, споени с хоросан. Единствено за арката са използвани обработени камъни.

Значимостта на древното средновековно съоръжение е призната и от институциите, които обявили Атеренски мост за паметник на културата с местно значение.

Заедно с вила Армира и крепост Лютица, Атеренски мост е едно от местата, на които се дължи туристическия поток към Ивайловград.