Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Автентична родопска сватба събра млади и стари на мегдана в Златоград

Автентична родопска сватба събра млади и стари на мегдана в Златоград

Публикувана на 08.10.2013 | 13:19
5577 прочитания
снимка: www.zlatograd.bg
снимка: www.zlatograd.bg


Традиционна родопска сватба събра на мегдана млади и стари в Златоград през уикенда, съобщават от пресцентъра на община Златоград.

Събитието се проведе по проект на община Златоград, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Целта на проекта е провеждане на театрализирана възстановка на традиционна златоградска сватба, но младата двойка дотолкова се впечатли от издирените стари и позабравени вече обичаи и ритуали и техния дълбок смисъл, че прегърна идеята за сключване на истински брак по родопски.


Сценарият за сватбата по начина, по който е протичала отпреди 100 години е направен по разкази на златоградчани и запазени архивни материали.

Сватбата се проведе в два отделни дни – т.нар „Кана вечер” (вечерта преди сватбата) и самата сватба, която се е празнувала винаги в неделен ден.

Във възстановката се включиха местните читалищни самодейци, хореографи, танцьори, музиканти, туристически организации, етнографи, жители и гости на града, които заедно пресъздадоха традиционната родопска сватба, по начина, по който тя би могла да живее и днес.

Събитието се оказа еднакво атрактивно и за млади, и за стари и събра различни поколения на едно място.
Младоженците и всички гости бяха облечени в народни носии от Родопите и други краища на страната, както и във възрожденско градско облекло.

Събитието се проведе в автентичната възрожденска атмосфера на Стария град под звуците на тъпан и гайда и песни на живо.
По време на сватбата бе демонстрирано приготовлението на родопското чеверме, а гостите опитаха и от златоградската кухня.

Идеята на местната администрация е даде начало на нова туристическа атракция – туризъм с цел родопска сватба, която да привлича младите да посещават Златоград и същевременно да им демонстрира и предава старите български традиции и обичаи.

© пресцентър на община Златоград