Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Авторска песен на творчески екип от Кърджали сред призьорите в европейски конкурс

Авторска песен на творчески екип от Кърджали сред призьорите в европейски конкурс

Публикувана на 06.07.2017 | 10:39
1842 прочитания
Община Кърджали
Община Кърджали


​Песента „Те не знаят”, дело на кърджалийския тандем - композитора Димитър Ганев и текстописеца Христина Мачикян, изпълнена от дванадесетгодишния Димитър Желязков Стефанов спечели трето място в петото издание на Европейския конкурс за нова детска песен „Златни искри” Варна 2017, съобщава Община Кърджали. 


Фестивалът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists), а негов организатор е Фондация „Откритие“ със съдействието на Министерството на културата на Република България. Той включва международен конкурс за песен и международен конкурс за деца-вокалисти.
Тазгодишното му издание се проведе от 30 юни до 2 юли в Археологическия музей „Римски терми”, а във форума със свои произведения са участвали известни автори на музика за деца като Александър Савелиев, Хайгашот Агасян, Светослав Лобушки, Румен Бояджиев-син, както и един от най-успешните румънски композитори Михай Александру, представял страната си на финалите на „Евровизия“.
Участието на кърджалийския тандем Димитър Ганев-Христина Мачикян не е планувано. То става след покана от страна на приятели музиканти към композитора Димитър Ганев. Той пък отправя покана към Христина Мачикян да напише теста, с идеята едва след това да се престъпи към написването на самата музика и аранжимента на песента. Всичко става много бързо и в много кратък период, в рамките на три дни.
„Извикахме Митко в студиото, показахме му песента и на другия ден я записахме. Така на третия ден бяхме готови и изпратихме песента, преди да изтече крайният срок.”, разказа композиторът Димитър Ганев.
За предизвикателствата да запишеш песен за броени часове разказва и дванадесетгодишният изпълнител Димитър Желязков. Той признава, че въпреки скъсените срокове е пристъпил към задачата с голямо желание. Митко не веднъж се е явявал на конкурси и е печелил призови места, но това е първата авторска песен, която изпълнява и за него е било предизвикателство да покаже свой собствен стил на изпълнител.
Песента „Те не знаят” преминава през предварителната селекция на журито и се оказва сред 17-те финалисти. Вечерта на 1юли са обявени и наградите, а нашата песен е класирана на трето място в оспорвана конкуренция с авторски песни, представени от деца от България, Русия, Великобритания, Азербайджан и Украйна.
Успешният тандем Димитър Ганев-Христина Мачикян е убеден, че ще продължи да работи заедно с малкият изпълнител Димитър Желязков. И тримата се надяват да създадат и представят нови детски песни, осмисляйки направеното до сега и правейки своите малки крачки към създаването на нови и интересни неща на музикалното поприще.

Image title

© Община Кърджали