Аюрведа в Родопите: Интервю с Аюрведа терапевта Юлиана Драгова

Публикувана на 02.10.2017 | 15:30
5345 прочитания
Автор: Л. Чаушева

Визитка

36-годишната Юлиана Драгова е дизайнер по образование, но по призвание - Аюрведа терапевт. Преминала е двугодишен курс по Аюрведа при д-р Антоанета Заркова. Завършила е три курса по аюрведично готвене, както и практически курс по Аюрведа терапии при аюрведичен лекар от Индия. Има специализация по Марма терапия в международния център на Art of living в Германия.

Семейна, има двама сина.

 

Поводът за срещата ни с Аюрведа специалиста Юлиана Драгова е нейният практически Аюрведа семинар в град Смолян, който предстои да се проведе през октомври тази година.

 

Бихте ли обяснили в най-общи линии какво е Аюрведа? Наука за храненето ли е тя или нещо повече?

Аюрведа е един от най-големите дарове на древна Индия за човечеството. Тя е една от най-старите научни медицински системи в света. Думата „аюрведа” означава „наука за живота“, чрез която получаваме разбиране за живота в неговата цялост.

Аюрведа ме плени веднага поради няколко причини. Първо, това е универсална система. Нейните принципи не подлежат на промяна в зависимост от времето или точката на света.

Второ, третира всеки човек с индивидуален холистичен подход, отчитайки не само физическите, но и умствените, и емоционални дадености на човека. Не лекува конкретно заболяване, а човека.

И трето, Аюрведа е не само лечение, но и начин на живот, който ни учи как да се предпазим от болести и как да постигнем дълголетие.

И да, храненето заема основно място в Аюрведа, но далеч не е само то. 

Image title

Тогава каква част от Аюрведа заема храненето? Предстоящият Ви в  Смолян семинар ще е посветен именно на кулинарните Аюрведа практики…

Храненето е основна част от живота ни и Аюрведа има огромно богатство от мъдрост свързано с храненето. То заема основно място в програмите за лечение и превенция на заболявания.

 

За пръв път ли ще проведете практически семинар по Аюрведа в Смолян?

Да, за първи път и съм много любопитна и развълнувана да се запозная с хората, които ще дойдат.

 

Какво ще включва той?

Семинарът ще е разделен на две части. Теоретична част, включваща базово запознаване с основните принципи на Аюрведа, и Aюрведичното готвене - основни продукти, подправки и технология на приготвянe. По време на практическата част заедно ще приготвим Аюрведична храна, която после ще си хапнем с Благодарност.

 

Имате ли наблюдения – проявяват ли родопчани интерес към алтернативното в храненето, лечението, начина на живот като цяло?

Вълната на пробуждане и завръщане към истинските ценности  в живота е явна навсякъде и в тази връзка родопчаните, който аз познавам,  живо се интересуват и напредват по тази прекрасна пътека.

 

През последните години все повече хора в България се обръщат към здравословното хранене. Немалка част обаче твърдят, че да се храниш здравословно, с органична или био храна, е скъпо удоволствие. Как бихте отговорили – скъпо ли е ведическото хранене?

Тъй като засегнахте темата с парите, не мога да не спомена убеждението си, че има належдаща нужда монетарната система лека-полека да отпадне. Ако всеки работи за храната си, а не за пари, с които да си купува пакетирани „продукти“, наричани храна, то и терминът „био” ще отпадне. Но докато това се случи, ще трябва да отговарям на този въпрос.

Винаги на курсовете, които правя, давам на хората и информация относно себестойността на ястията. Смея да твърдя, че ако човек е съзнателен и храни тялото, а не ума си – ведическото хранене би било едно излючително икономично хранене. 

Image title

Спомням си, че баба ми, която е родена и е прекарала целия си живот в Родопите, и със сигурност приживе не беше чувала за Аюрведа, си приготвяше претопено масло. Или т.н. в Аюрведа – гхи. Има ли в бита на родопчаните или в този на българите като цяло общи с принципите на Аюрведа неща?

Точно това е красотата на Аюрведа - тя е универсална. Интересувам се от всякакви стилове хранене и досега не съм срещала някоя система, която работи за определен тип хора и/или заболявания и принципът да не е аюрведичен.

Аюрведичната кухня е не непременно индийска. Аюрведичен може да бъде един български фасул, стига да се приема по правилното време и от правилния човек. За един човек едно ще е лек, а за друг същото нещо може да бъде отрова. Аюрведа е универсална, тъй като принципите й могат да се приложат на всеки и навсякъде, но също така универсални правила няма – всяко нейно предписание е строго идивидуално!

 

Бихте ли споделили какъв беше личният Ви път към Аюрведа и с какво това знание промени живота Ви?

Осъзнатите ми духовни търсения започнаха преди около 10 години. Интересувам се и се запознавам подробно с всякакви здравословни практики, но винаги критерият ми дали ще приложа нещо или не, е дали съответства на знанието на Аюрведа. Страстта ми към Аюрведа започна преди около 7 години и се състоеше в изчитане на всички възможни книги, статии и сайтове. Бях шокирана колко гениално е това знание и нетърпеливо прилагах всичко научено в ежедневието си. Интересът ми ме тласна към търсене на живо знание от учители. В следствие на което преминах поредица обучения.

В ежедневието си приготвям храна, следвайки принципите на Аюрведа. Прясно приготвената вегетарианска храна е мой основен принцип и с времето изградих подходящите навици и меню, съдържащо ястия, които мога да приготвям бързо, без това да влияе на качеството.

Основен фокус в моя живот е да търся пътища, водещи ме до осъзнатост за истинската ни природа, спокоен ум, здраво тяло, хармонични отношения със себе си и околните. Каква храна приготвяме, как я приготвяме, как и кога я консумираме влияе директно на физическото, умственото и емоционалното ни състояния и е директно мерило на вътрешното ни състояние.

Аюрведа е океан от знание, чието изучаване и изследване е мисия за цял живот - стремежът към осъзнатост също.

Сега, връщайки се назад, виждам промяната в себе си. Преди 10 години – нередовно и абсолютно нездравословно хранене, месоядна диета, липса на енергия, тютюнопушене, употреба на алкохол, емоционални дупки и нестабилност. 

В момента съм изцяло на растително хранене, имам огромна енергия и сила, въпреки натовареното ми ежедневие. Не пуша, не пия алкохол. Рядко нещо от ежедневните земни неща може да ме разтърси наистина. Дори и да се случи, Аюрведа ми идва на помощ с гениалното си практично знание, връщайки ме в баланс - емоционално и физически.


Image title

Практическият Аюрведа семинар на Юлиана Драгова в Смолян ще се проведе на 14 октомври 2017 година (събота) в сградата на био магазин „Зелен Био” на ул. „Бор” № 2 на Стария център. Ще продължи общо три часа – от 17:00 до 20:00 часа. Таксата за участие е 25.00 лв./човек, в което е включена и аюрведична вечеря.

Желаещите да се включат в семинара е необходимо да запазят място предварително и да заплатят капаро за участие.


За повече информация и/или записване:

0876554470 – Юлиана Драгова/ yuliana.todorova@gmail.com

© Родопчани