Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Бачковски водопад – приказна родопска прелест на една ръка разстояние

Бачковски водопад – приказна родопска прелест на една ръка разстояние

Публикувана на 13.11.2017 | 19:54
9057 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: art.satto.org
снимка: art.satto.org


​Едно от най-очарователните качества на Родопа е, че не е нужно да се впускаш в дълбините й, за да се докоснеш до нейната омайност и магия. Има множество магични местенца, намиращи се на по-малко от 30-минутна пешеходна разходка.

Едно от тези омайни кътчета е Бачковския водопад, за който днес ще ви ракзажем. Бачковския водопад, както вече сигурно сами се досещате се намира в близост до един от най-известните български манастири, както и втория по големина сред Рилския – Бачковския манастир.

Едва 15 минути ходене пеша от Бачковския манастир ви дели от това приказно кътче, носещо името Бачковски водопад. Водопадът без грам преувеличение и наистина впечатляващ. Височината му е около 10-тина метра, а множеството му ръкави и разклонения го правят още по-пленителен.

Трудно ще се откъснете от тази родопска приказка, затова по-добре си вземете нещо за хапване и се възползвайте от прекрасната възможност да си направите пикник край водопада. Особено в летните горещини, обяд край пръските и шума на водопада си е истинска магия.

Целият район, в който попада Бачковският водопад е обявен за резерват, носещ името Червената стена. Именно в този резерват се крие още един пленителен водопад, славещ се като един от най-високите водопади в България – Сливодолското падало.

Както вече споменахме, стигането до Бачковския водопад не представлява никаква трудност. Пътеката, водеща до него започва точно срещу манастира – от другата страна на паркинга. От там следва 10-15 минути приятна планинска разходка. Единственото, за което трябва да внимавате е при разклонването на пътеката да хванете левия ръкав, който върви покрай реката.

След това ви очаква едно приказно преживяване в омайната и необятна Родопа, за което дълго ще си спомняте.