Българи живеещи в чужбина помагат на родното си село в Родопите

Публикувана на 02.10.2015 | 12:27
4013 прочитания
Село Кочан
Село Кочан

Българи от родопското село Кочан, които живеят в Америка, не забравят родното си място в община Сатовча. Всеки месец по банков път в сметките на стотици местни хора постъпват финансови средства, за да могат да вържат двата края. „Американците” обаче помагат в много начинания и на селището. Не щадят средства за ремонти на обществени сгради, на мостове, на чешми, за подпомагане на хора в нужда.

„Не е тайна за никого, че нашите хора в САЩ ни помагат много с финансови средства. И на своите роднини и близки, и на кметството. Дават пари за джамията, за училището, за спорта. Не се налага да ги молим. Разберат ли, че имаме финансов проблем, се събират и изпращат необходимата сума”, твърдят  жителите на родопското  село.

Всички емигранти от родопското село Кочан са със „зелени карти” в Америка. Пребивават законно там, а трудолюбието им помага да имат постоянна работа. Повечето от тях са се установили в щата Пенсилвания. На практика гурбетчиите спасиха много семейства тук от глад и мизерия. Защото работа не се намира за всички, тютюнът не се плаща достатъчно добре и някои семейства изнемогват.

Получавани са преводи от САЩ за бедни хора, които дори не са родственици на „американците”, разкриват жители на Кочан. И се гордеят не толкова с определението на другоселците за селището – „Американското село”, а с трудолюбието и щедростта на роднините си в Америка. И не само на тях, а и на останалите гурбетчии, които са в различни европейски държави.


Източник: Kmeta.BG

Етикети: САЩ, Село Кочан
© КМЕТА.bg