Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
България предлага 6 нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО

България предлага 6 нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО

Публикувана на 13.12.2012 | 19:23
1470 прочитания


България ще предложи шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО. Техните досиета трябва да бъдат изпратени в световната организация до 23 февруари 2013 г.,съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.
Днес министърът присъства на традиционната редколегия на БТА с участието на специални гости.
За Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени "Двугласното пеене в гр. Неделино" и "Песента - минало, настояще и бъдеще" - на читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1926" в село Сатовча.
В сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство, ще бъдат предложени Чипровските килими, а от традиционните празници и обреди - Народният празник Сурва в Пернишко.
Две предложения има за Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО - Националния събор на народното творчество в Копривщица, който предстои през 2015 г., когато ще се честват 50 години от създаването му, както и Читалището като българска културна институция.