Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Беаднос – късноантична и средновековна крепост

Беаднос – късноантична и средновековна крепост

Публикувана на 17.06.2017 | 15:51
6378 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Гледка от крепостта, снимка: haiduk-tourist.blogspot.com
Гледка от крепостта, снимка: haiduk-tourist.blogspot.com
Останки от крепостта, снимка: opoznai.bg
Останки от крепостта, снимка: opoznai.bg


​В близост до смолянското село Беден се намират останките на средновековна крепост, построена преди IX век, която заедно с Асеновата крепост, Турлата и Градището е част от родопската крепостна система за защита.

Крепостта се издига на върх „Сухият връх“, висок 1432 метра откъдето се открива чудна гледка към връх Перелик, долините на реките Широколъшка и Въча, към Девинска и Баташка планина и ридовете Мурсалица и Чернатица.

Смята се, че съоръжението е служело за охраняване на околните селища, както и за следене на пътищата, минаващи през Западните Родопи.

Крепост Беаднос е спомената в документи от Йоан Кантакузин в средата на XIV век като една от крепостите, наред с Цепина, Перущица, Станимака, Аетос и Козник предадени от императрица Анна Савойска на българския цар Иван Александър в знак на благодарност за обещаната българска помощ в разгорялата се война между нея и Кантакузин.

Крепостта била обградена с два реда крепостни стени като вътрешната била каменна, а външната от боров гредоред. Цялата крепост била сравнително малка и имала форма на неправилен четириъгълник. Поради това археолозите смятат, че тя по-скоро била основно феодален замък, а не отбранително съоръжение.

Днес, дебелите крепостни стени са полуразрушени и обрасли в мъхове и треви. Поради липса на средства, крепостта не е реставрирана и експонирана. Въпреки това тя е особено важна част от историята на Западни Родопи и разходката до останките от нея, намиращи се на връх „Сухия връх“ си заслужава.

Тук ще се насладите на великолепните гледки, разкриващи се от високия връх, чистия планински въздух, както и на разнообразния растителен и животински свят, намерил убежище именно тук.

© Родопчани