Беглика – разходка сред природата в най-чистия й вид

Публикувана на 28.05.2017 | 15:18
19568 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Снимка: divirodopi.org
Снимка: divirodopi.org
снимка: beglika.org
снимка: beglika.org
снимка: bikearea.org
снимка: bikearea.org
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Беглика е местност, разположена близо до град Батак, в Родопите. Тя впечатлява с изключителна красота на природата в най-чистия й и недокоснат вид. Освен красотата на природата Беглика предлага и много разнообразни занимания, които да осигурят незабравимо преживяване.

През 1960 година са поставени и основите на резерват Беглика, чиято цел е опазването на природата в тази част на Родопите, като особено внимание се обръща на тукашните вековни смърчови гори. Общата площ на резервата е 1463 хектара и обхваща територии с надморка височина между 1600 и 1900 метра.

Името на местността, а от там и на резервата е запазено още от османско време, когато тази част на българските земи е населявана от „юруците“. Те били пастири-номади и извеждали своя добитък из обширните тукашни площи. Веднъж годишно всички пастири се събирали на едно място, за да платят дължимия данък, който се наричал „беглик“.

В околностите на местност Беглика са намерени останки от праисторическо селище, както и тракийски и римски рудници, което свидетелства, че районът е населяван от дълбока древност.

Близо до Беглика се намира и язовир Голям Беглик, който е част от каскадата Батак и е предпочитано място за отдих и почивка. Както около язовира, така и в резервата са изградени места за къмпингуване.

Местността Беглика и язовир Голям Беглик са предпочитани места от ловци и риболовци.

Освен лова и риболова край язовира, всички имащи лодка или каяк могат да се впуснат във вълнуваща разходка към някой от островите в язовира.

Около язовира е изграден маршрут пододящ за разхода, дълъг около 25 километра. Маршрутът е подходящ както за пешеходна, така и за вело разходка.

За търсачите на силни усещания тук ще се погрижи въжената градина, която те кара да погледнеш света от друг ъгъл.  Преминаването на отделните елементи подлага на изпитание усетът за баланс, а спускането по седемдесет метровия тролей над водите на водоема оставя в съзнанието незабравими моменти.

Резерватът пък дава възможност за запознаване с растителното богатство на района. В периода юни-юли местността изобилства от билки и горски плодове. В района са изследвани и описани повече от 120 растителни вида, голяма част от които са редки или имат лечебни свойства. Поречията на реките пък се превръщат в истински цветни градини по това време на годината.

Интерес за посетителите предствалява и екопътека „Беглика“, която позволява на посетителите да се докоснат до дивата природа на резервата.

Беглика е прекрасна възможност да прекарате почивните дни сред природата. Хубавите моменти тук са гарантирани!

© Родопчани