Белгийски младежи доят крави и правят пататници в Гудевица

Публикувана на 03.08.2017 | 16:58
4421 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка: НЧ „Бъдеще сега – 2006“
Снимка: НЧ „Бъдеще сега – 2006“


​Група от 14 младежи от Белгия са на скаутски лагер в смолянското село Гудевица. Двама от тях са лидери в групата, а останалите 12 са на възраст между 16 и 18 години. НЧ „Бъдеще сега – 2006“ и белгийската организация са партньори от около 5-6 години и всяко лято в родопското село идват младежки групи от Белгия. Тази, която е в момента в Гудевица, е втората за сезона, съобщи председателят на местното читалище Теодор Василев. Той разказа, че младежите изобщо не скучаят в селото. Учат се как се изграждат подпорни стени, строят чардак с каменна зидария и мажат стените му с глина.

Младежите се включват активно и в дейностите на местните хора, като им помагат да косят ливадите и да събират сеното, да доят кравите, да месят хляб и да правят пататници. 

Image titleСнимка: НЧ „Бъдеще сега – 2006“ 

По време на престоя си скаутите правят преходи до връх Ком, където нощуват в палатки.

Често вечер, след тежкия работен ден, те се събират с местните жители, палят огън и около него пеят български народни песни, които са научили от бабите в селото, а момче с родопска каба гайда им приглася. „Скаутите и жителите от селото организират също и културна вечер, на която те показват белгийските традиции, а ние нашите и много се забавляваме, въпреки тежката работа, която сме свършили през деня“, каза още председателят и коментира, че всичко това сближава колектива и групата се сработва много добре, въпреки че преди лагера не са се познавали. 

Image titleСнимка: НЧ „Бъдеще сега – 2006“ 

© Родопчани