Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Белгийски рекордьор на Гинес по комикси открива изложба в Смолян

Белгийски рекордьор на Гинес по комикси открива изложба в Смолян

Публикувана на 20.09.2013 | 17:41
1389 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


На 23 септември , от 14,00 часа, във фоайето на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, Смолян ще се открие изложба на белгийския художник на комикси Марк Слеен, съобщават от пресцентъра на община Смолян.

На официалното откриване ще присъстват кметът Николай Мелемов и Н. Пр. Аник ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България.

Желаещите да разгледат творбите на Марк Слеен могат да го направят всеки ден в периода 23.09. – 04.10.2013 г., от 10.00 ч. до 18.00 ч. , във фоайето на РДТ „Николай Хайтов”.

СЛЕЕН е роден през далечната 1922 г. Учи в Института за изобразителни изкуства “Синт Лукас” в Гент. Той постъпва като политически карикатурист във вестник “Стандарт”, където започва първия си комикс. “Приключенията на Неус”, статична рисунка. След това се появяват “Том и Тони”, а по-късно “Стропке и Флопке”. Най-известната поредица комикси на Слеен, разбира се, е “Приключенията на Неро и компания”. В крайна сметка Слеен ще произведе съвсем сам общо над 200 комикса с Неро, което му осигурява място в “Книгата за рекорди на Гинес”. Главните герои в “Неро”свидетелстват за изключителната фантазия на Слеен и познаването му на хората. В последните години му помага илюстраторът Дирк Сталарт.

За комиксите си Марк Слеен получава голям брой отличия. През 2003 г. на 80-годишна възраст се сбогува с вестникарския феномен Неро. През 2009 г. се открива музеят на Марк Слеен на “Зандстраат”, улицата, на която през 1947 г. се ражда Неро. Това сякаш е символично завръщане у дома. Музеят е инициатива на фондацията “Марк Слеен”, която съхранява творчеството му и прави всичко възможно то да се почита и да достига до колкото се може по-широка публика.

© прсцентър на община Смолян