Белите камъни – мистичност, съчетана с несравнима родопска красота

Публикувана на 02.06.2017 | 15:07
9105 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: razhodka.com
снимка: razhodka.com
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Белите камъни е планински връх, намиращ се край златоградското село Старцево. Името на върха идва от белите варовикови скали, изграждащи върха.

4-километров асфалтиран път след края на село Старцево води до местността, чиято белота се вижда отдалеч. До обекта също така има прокарани два археологически пътя и една велоалея.

От върха се открива чудна гледка – планините изглеждат като буйни морски вълни, а скупчените села, разпръснати между тях като малки островчета на фона на голямото море. Виждат се древните Перперикон и Татул, а местните тъврдят, че при ясно време се вижда и Бяло море.

Според преданията в далечното минало на това място се издигала крепост. След проучвания на археолозите става ясно, че в дълбоките цепнатини на скалите траките поставяли монети, керамични съдове, жито и просо, а след това замазвали цепнатината с глина.

Изследователите предполагат, че това са дарове за подземни богове и определят върха Белите камъни като антично светилище. Ако се съди по датировката на старинните монети намерени там, то е функционирало близо хилядолетие - от V век преди Христа до ІV век след Христа.

Смята се, че светилището било изоставено с обявяването на Християнството за официална религия в Римската империя през 330 година.

Още по-задълбочени проучвания определят Белите камъни като център на кръг в който са разположени други тракийски светилища, посветени на почитаните от тях богове.

След като разгледате загадъчната местност и се насладите на гледките, разкриващи се от нея, в Старцево може да се насладите и на известни специалитети от родопската кухня и прочутото родопско гостоприемство.

 

© Родопчани