Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Безработицата стопява и община Борино

Безработицата стопява и община Борино

Публикувана на 28.11.2013 | 14:27
1361 прочитания
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org


Безработицата е основен проблем в редица родопски села. Най-големият проблем за община Борино е изселването на цели семейства заради липса на работа, според кмета Октай Алиев.

По думите му ако я нямаше тази възможност да се кандидатства по проекти, касаещи развитието на селските райони, още повече хора ще напуснат общината. Има желаещи да се занимават с животновъдство по програма „Млад фермер”. Има 4 ферми, в които се гледат по 50 – 60 крави.

По отношение на развитието на земеделието обаче, кметът споделя, че производителите са разочаровани, защото няма пазар за продукцията им и всяка година картофените площи намаляват.

Това кара цели семейства да ходят да работят в чужбина и там да се занимават със земеделие. И вече над 300 души са напуснали общината. Една част от тях работят в строителство в Португалия и Испания, други събират гъби, а трети берат ягоди в западноевропейските страни.

От общината смятат да наблегнат на развитието на туризма и в момента реализират три проекта, по 313 мярка по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) , като са заложени да се направят и доста туристически атракции, сподели още кметът на Борино