Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Бившето училище в Чокманово се ограбва и руши

Бившето училище в Чокманово се ограбва и руши

Публикувана на 11.06.2012 | 14:03
2630 прочитания


Бившето помощно училище в смолянското село Чокманово се ограбва и руши, алармира Ангел Шеев, който е работил там. Миналата седмица бях в района на сградата и останах много неприятно изненадан. Започнали са дори и дограмата на прозорците да свалят, разказва Шеев. Покрива на старата постройка почти го няма. Изглежда не е издържал на тежката зима и големите дъждове, предполага той. Лошото в случая е, че никой не се грижи за тази сграда. Под срутилата се частима библиотека с 2 000 тома, които са подгизнали във влага и се унищожават в момента. Има доста ценни книги там и това е недопустимо. Аз съм работил там 29 години и ме боли като гледам в момента каква жалка картинка е, какво разграбване е. Цари пълна безстопанственост. Собственик на сградата е държавата. Новата част се разграбва, кой от където може. След закриването на помощното училище през 2005 г. имаше пазачи, но в момента е оставено на произвола на съдбата. Тъжна картинка е. В последните години преди да се вземе решение за закриването на училището се закупиха доста нови неща, като шевни машини, перални и др. това се осъществи по по-линия на българо-холандска фондация, разказа още Шеев. Той апелира държавата час по-скоро да реши проблема.

Кметската наместничка на Чокманово Стефка Маджарова също потвърди съществуването на проблема. Сградата не е общинска собственост, а на държавата и респективно министерството на образованието и науката. Подала съм сигнал преди доста време и те знаят за състоянието на бившето училище. Подала съм и сигнал в полицията и по конкретен случай има задържан младеж, който е направил пълни самопризнания. Доколкото се отнася за сградата тя наистина е в опасно състояние в този момент. От покрива на едната постройка почти нищо не е останало, разказа Маджарова.