Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Богата програма за март готвят в село Момчиловци- стартират с ритуален огън за Сирни Заговезни

Богата програма за март готвят в село Момчиловци- стартират с ритуален огън за Сирни Заговезни

Публикувана на 26.02.2014 | 13:17
1785 прочитания


Мартенските празници наближават и в родопското село Момчиловци кипи трескава подготовка. С редица мероприятия ще отбележат мартенските празници в смолянското село, съобщава кметът Мария Никова.

Според обичая на Сирни заговезни в село Момчиловци по-младите искат прошка от по-възрастните, като всяка година във всяка махала организирано пресъздават обичая Орада, с ритуалния огън, около който се събират всички близки, съседи и си искат прошка за евентуални прегрешения през годината.

В селото се подготвят и за честването на 3 март. Всяка година, съвместно кметството и читалището, заедно с живите ветерани от войната и с жителите на селото, отец Николай Рангелов отслужва литургия в памет на загиналите не само в Руско-турската война, а за всички, дали живота си за свободата на Родопите.

Учениците от основното училище всяка година подготвят литературно-музикална програма. Поднасят се венци и цветя на паметната плоча, която се намира на входа на училището и е на всички борци от Момчиловци и Соколовци, които са дали живота си за освобождението на Родопите.

Никова каза още, че за 19 поредна година в селото ще празнуват и Тодоровден, който тази година съвпада с 8 март. „Със задоволство ще отбележа, че наши младежи самодейци, съвместно с читалището, с ръководител Златка Кисьова ще пътуват за Брюксел, за европарламента, за да поздравят европейските депутати по случай българския национален празник – 3 март”, каза Никова.