Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Бозаджии, глашатаи, възстановка на крадене на мома и още... на Делювите празници в Златоград

Бозаджии, глашатаи, възстановка на крадене на мома и още... на Делювите празници в Златоград

Публикувана на 17.09.2013 | 14:28
1713 прочитания


В Златоград започнаха Делювите празници, съобщава организаторът на това събитие Александър Митушев.

Те бяха открити с фотоизложба на Крум Савов, предоставена от Етнографски музей - Пловдив „По южната граница преди 100 лета”. Кулминация на тържествата е възстановката „Един пазарен ден преди 100 години” с коконите по чершията, с майсторите търговци, които представят своята продукция и персонажи, които обикалят около пазарищата, къото ще се проведе в събота.

Ще има продавачи - бозаджии, глашатаи, които съобщават какво ще има вечерта и на другия ден какво е казал кмета. Ще има ваксаджия, и фотограф, който снима със стара техника. Ще се направи възстановка как се краде мома от хорото.

Изцяло се пресъздава атмосферата, която е царяла: с мъже, които са дошли от селата, с гайдата, с мезетата. От кулинарна гледна точка също ще има голям интерес, посочи Митушев. В екчийницата ще се предлага булгур за около 350 -400 души. С него ще се нахранят участниците. Ще и има дегустация на местни ястия.

Делювите празници ще завършат в неделя с баскетболен турнир „За купата на Делю войвода” с участието на гръцки отбор.

© Фокус