Буйновско ждрело – най-дългото в България

Публикувана на 27.10.2017 | 12:11
10142 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: cities-of-europe.com
снимка: cities-of-europe.com

​Чувайки за Буйновско ждрело, в съзнанието ни най-напред изниква придобиващата все по-голяма популярност панорамна площадка „Орлово око“, която дава възможност човек да погледне това прекрасно творение на природата – Буйновското ждрело от орлов поглед. 

Image titleснимка: zapadnirodopi.com

Не по-малко атрактивно и интересно е обаче докосването до Буйновското ждрело, минавайки по него с кола или пък пеша, което дава възможност човек да опознае неговите природни забележителности, които са едни от най-ценните съкровища на Родопа.

Буйновското ждрело е изключително впечатляващо. Дълго е 10 километра, което го прави най-дългото в България и се разполага от двете страни на Буйновска река, между селата Ягодина и Тешел.

Може би най-впечатляващото нещо са огормните скални масиви, извисяващи се над реката, които на места почти се докосват. Именно този участък от ждрелото, в който скалите почти се докосват и създават илюзията, че човек спокойно би могъл да прескочи от едната на другата скала е наречен Вълчи скок. Според преданията именно там зимата вълците прескачали реката в търсене на храна.

Image titleснимка: bulgariatravel.org

Буйновското ждрело е мястото, което ще ви даде уникалната възможност да полетите от висините направо в дълбините. Питате се как? Като от панорамна площадка „Орлово око“, за която вече споменахме се впуснете директно в подземното царство, скътано тук – прекрасната Ягодинска пещера.

Image titleснимка: nasamnatam.com

Изненадите, които Буйновско ждрело ще ви предложи никак не спират до тук. В Буйновско ждрело се намира и един възхитителен природен феномен, наречен Дяволски мост. Тук не говорим за Дяволския мост край Ардино, дело на предците ни, а за естествен скален свод над Буйновска река. Според поверието единствено Дяволът можел да мине по него, затова и до ден днешен природния феномен носи името Дяволски мост.

Посещавайки Буйновско ждрело не пропускайте да се насладите и на водопада Пръскалото – една неописуемо красива природна картина.

Буйновското ждрело е едно изключително ценно съкровище на Родопа. Предоставящо изключително много възможности на своите посетители, една от друга по-екстремни и невероятни. Неслучайно е обявено за природна забележителност и е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Ако все още не сте се докоснали до тази магия, наречена Буйновско ждрело, то не губете повече време и час по-скоро изживейте това незабравимо пътешествие във величествената Родопа.