Чаирското ждрело – една малко позната родопска прелест

Публикувана на 21.11.2017 | 12:29
10484 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg

​Без съмнение, най-известното родопско ждрело е Триградското. Все по-голяма популярност набира и Буйновското, особено след като една от най-големите родопски атракции – панорамна площадка Орлово око, дава възможността човек да види именно Буйновското ждрело от птичи поглед.

Встрани от големия туристически поток остава едно родопско ждрело, което никак не отстъпва по чудноватост и прелест не предните две, а именно Чаирското.

Чувайки Чаирско ждрело, може би в съзнанието на човек изниква една друга природна забележителност – Чаирските езера. Да, на прав път сте. Минавайки по ждрелото, ще видите и тази магична родопска приказка, наречена Чаирски езера.

Сега обаче, малко повече за ждрелото. Чаирското ждрело е разположено по протежението на Чаирска река, а над пътя и реката са надвиснали огромни скали, които са само малка част от очарованията на Чаирското ждрело.

Поемайки по Чаирското ждрело ще останете меко казано смаяни от красотите, които то ще ви предложи. Още в самото начало на маршрута ще ахнете пред вида на Превалетия камък – напълно естествена скална арка с височина 10 метра.

Image titleснимка: pochivka.bg

Както вече казахме, наслаждавайки се на Чаирското ждрело, ще имате възможността да се насладите и на Чаирските езера, които ще ви предложат една наистина приказна панорама, от която трудно ще откъснете поглед.

Над ждрелото пък се извисява връх Бойдалъка, който се слави с прекрасната родопска панорама, с която възнаграждава всеки, който е решил да покори и него.

Да не пропуснем да отбележим и факта, че именно тук се простират и площите на резерват Шабаница, който е един от пазителите на най-голямото родопско богатство – природата и животинския свят, намиращ убежище в нея.

Каквото и да кажем би било малко. Пътешествията в Родопа не са нещо, което би могло да се опише с думи. С думите само бихме могли да ви дадем малка представа за това какво ви очаква ако предприемете едно такова вълнуващо пътешествие във величествената Родопа. А едно е сигурно – усилията, положени за всяка крачка в Родопите, биват в пъти възнагадени.

© Родопчани