„Чепеларски търкала“ по горските пътеки на Родопите

Публикувана на 06.08.2017 | 10:05
2320 прочитания
Снимка: Интернет
Снимка: Интернет


​За четвърта поредна година днес в Родопите се провежда атрактивното състезание „Чепеларски търкала“, което с формата на надпреварата по планинско бягане и планинско колоездене е уникално в страната ни. Трасето е с обща дължина 80 км и положителна деневилация от 2 950м. Състои от 4 различни търкала, всяко от които започва и завършва на площад „Олимпийски” в центъра на град Чепеларе. За по-малките участници и за любителите на по-кратки дистанции състезанието ще се състои в преодоляването само на 1, 2 или 3 Търкала, съответно на 23,  40 или на 60 км.

Четирите търкала се намират в четири различни посоки на града. В 95 % от маршрута движението е по горски пътища и пътеки и едва 5 % е асфалт. Трасето преминава през Роженската обсерватория, покрай най-голямата фабрика за производство на ски в света „Амерспорт“, изкачва се довръх Мечи Чал и преминава покрай невероятни места и г пледки.  

На всяко от търкалата е разположен пункт, където състезателите могат да получат храна и напитки. По време на състезанието, в случай на нужда участниците могат да разчитат на съдиите и на специални екипи на мотори и АТВ – та, които са разпределени по цялата дължина на трасето.

В рамките на деня ще се проведе и състезание за хора в неравностойно положение от различни клубове от България.

Награждаването на победителите ще бъде от 16 часа, а закриването на състезанието е в 20 часа.
Трасето е подходящо за професионалисти и аматьори от различни възрасти, няма ограничения за участниците, като всеки сам преценя колко търкала да измине. Задължително условие е участниците да имат сключена планинска застраховка, предупреждават организаторите.

„Чепеларски Търкала” е квалификационно състезание и носи точки за най-големия планински супер маратон в света - Ultra-Trail du Mont-Blanc® и е член на международната асоциация по планинско бягане ITRA. 

Image title