Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Чепеларското село Забърдо е в очакване ЕС да го признае за селище с най-много атракции

Чепеларското село Забърдо е в очакване ЕС да го признае за селище с най-много атракции

Публикувана на 11.08.2017 | 18:10
11332 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:zabardo.eu
Снимка:zabardo.eu


​Чепеларското село Забърдо вече няколко месеца чака да бъде признато от Брюксел за населено място в Европейския съюз с най-много атракции, които според кметът на селото Валентин Черпоков са 28. „Кандидатствахме в ЕС и ни поискаха филм и снимки, за да докажем, че наистина сме едно малко селце, но с толкова атракции. Направихме филм и снимки,  преведохме ги на английски и сега чакаме да ни признаят“, каза кметът, който също е една от атракциите на селото с екстравагантните си хрумвания.

Черпоков коментира, че атракциите започват още на разклона към селото със скулпурната композиция от гайдар и родопчанка, облечена с носия и поднасяща пита, които са до отворена порта, символизираща гостоприемството. Фигурите са от бронз и са високи 3 метра, а вратата е 5 метра. Интересното на тази скулптура е, че когато някой се доближи до нея, тя започва да „пее“ химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“. Следващата атракция се намира малко по-нагоре, където е имало древно тракийско селище, което е съществувало още през 4-5 век след хр. То е проучено по Европейски проект, уточни кметът.

Image titleСнимка:zabardo.eu

Наблизо е и уникалният скален феномен „Чудните мостове“, който е сред стоте национални туристически обекта и е един от най-посещаваните в Смолянска област.

„Над селото имаме надпис като в Холивуд „Добре дошли в Забърдо“. Буквите са високи 3 метра. По-различното от холивудския надпис е, че нашият е свързан към уличното осветление и вечер свети, а на Холивуд – не“, уточни кметът и допълни, че и за влюбените има атракция в селото. Това е „Банка за пожелания“, в която през цялата година се пускат лисчета с пожелания и на 14 февруари – в Деня на влюбените тя се отключва, четат се и се записват в специални книги, които се съхраняват в кметството.

Една от гордостите на забърдовци е „Виенското колело“ в центъра на селото, което е направено през 2006 година. То е от дърво и е подобие на онова, което са имали в селото през около 1870 година. Според Черпоков то се е появило много преди „Виенското колело“. В селото пристигнал изследовател, който го описал и 100 години след това са го представили във Виена на един панаир. Носи се поверие, че качиш ли се веднъж на това колело, чака те дълъг и щастлив  брачен живот.

Image titleСнимка:zabardo.eu

Другата гордост на забърдовци е старобългарската юрта, която е направена от смес от 6 пласта козина от кози, вълна от овце и глина. За нея кметът казва, че е предназначена да зарежда хората с положителна енергия, а също и да се отгатне пола на детето. Гадаенето става с помощта на  китайски календар. По него според годините, на които е жената и месеца, който избере, се определя дали ще се зачене момиче, дали момче. Необходимо е още жената да стои в юртата два пъти по 15 минути. Черпоков каза още, че от откриването й през 2011 година до ден днешен прогнозите винаги са били точни.

Следващата атракция, за която Черпоков разказва, е Патриотичният фонтан, водата от който струи на фона на националния трибагреник и през нощта светлината му огрява целия площад, а в стената е вградена система, от която денонощно звучат патриотични песни.

Последно направената атракция в селото е Подковата с четирилистна детелина „Символ на късмета“, отново по идея на кмета. „Постоянно измисляме и правим по нещо ново и интересно, за да сме атрактивни“,  казва кметът и не пропуска да разкаже за най-голямата атракция през годините – Фолклорният състав „Евробаби“ към местното читалище „Христо Ботев“, който е известен не само с богатия си репертоар от песни, а и с чувството си на хумор и закачки към световноизвестни личности. Този състав стана особено популярен, след като бабите поздравиха за встъпване в длъжност в първия си мандат американски президент Барак Обама. В отговор на поздрава, бабите от Забърдо са получили писмо от Овалния кабинет, в което им благодарят. Те не пропуснаха да поздравят и британския принц Уилям и Кейт по случай тяхната сватба. Тогава бабите направиха интерпретация на родопската песен „Ела се вие, превива“, която звучи на всяка сватба в Родопите.

„Много атракциите в нашето село, но това са основните. Повечето от тях  ние си ги измисляме и си ги правим, за да  привличаме туристи“, заключи Черпоков.

Image title

© Родопчани