Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Чешитска махала – един автентичен родопски квартал от едно време

Чешитска махала – един автентичен родопски квартал от едно време

Публикувана на 28.09.2017 | 12:54
5511 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Има едно място в родопския град Смолян, което кара човек да се пренесе в недалечното минало, да заживее с предците си и да почувства магията и едновремешния дух на Родопа.

Нарича се Чешитска махала, назована на името на фамилия Чешитеви, които в края на XIX век изграждат едни от най-представителните къщи в смолянския квартал Долно Райково. Днес Чешитска махала се смята за най-старата част от квартал Райково.

Архитектурният комплекс е разделен на три основни ядра: Чешитка махала, Радева махала и къщите, изграждащи крайуличния силует на квартала. Обектите, привличащи най-много интерес са Братска Чешитева къща, Мильон Чешитева къща, Гьорджева къща и Чешитска чешма.

Част от Чешитска махала е и небезизвестната Гьорджева къща, построена за жилищни и стопански нужди на видно занаятчийско семейство. Първоначалният й собственик е Райчо Гьорджев, който се занимавал с обработка на вълна. В приземния етаж била разположена бояджийницата с малък дюкян с изход навън. По-късно обаче къщата е предоставена на Историческия музей – Смолян, за експозиция, посветена на унгарския поет и преводач Ласло Наги.

Всички къщи в Чешитска махала са с автентична родопска архитектура. Родопчани намират забележителен начин да се справят с малките парцели, като горните етажи винаги издават еркерно над първия.

Своите къщи родопчани изграждат изцяло от камък, като само еркерите на горните етажи правят по стара българска техника – от дървен плет, измазан с глина.

Приземният етаж е типичния за всяка родопска къща – вътрешен двор, в който се прибират добитъка и дървата за огрев. Друг интересен елемент в автентичните родопски къщи в Чешитска маха е стълбата, която винаги е затворена с капак и която започва от вътрешния двор на къщата.

Разходката сред къщите в Чешитска махала е едно невероятно и запомнящо се преживяване. То кара човек да усети духа на своите близки предци, да се докосне до техния живот и да се пренесе във време, когато родопчани не се страхували от работа, а изкарвали прехраната си с ежедневен къртовски труд на нивата и пот на челото.