Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
"Човешката пещера"- село Орехово

"Човешката пещера"- село Орехово

Публикувана на 30.01.2018 | 22:19
15341 прочитания


​54 км. Северозападно от Смолян (на 7 км след отбивката за село Хвойна) се стига река Орешица, на чийто ляв бряг амфитеатрално се виждат къщите на село Орехово. Новодошлите биват омаяни първо от въздуха, после от топлото посрещане с гайда и кавал, с прясно издуено мляко и родопска баница.

Най-старото име на Орехово е Рахово, което има славянски корен „рах” – орех. Местните открили много отдавна, че водата ам не съдържа необходимия за организма йод и посадили навсякъде много орехови дървета, за да компенсират липсата му.

За гостите на село Орехово са организирани пешеходни маршрути до водопадите „Скакалото” (на километър и половина от селото) и „Дуплево”, до който се извисява и скалния феномен :Костен камък”. Природният феномен крие своя вековна легенда… Близо до него е и „Човешката пещара”.

По-дълга разходка предлагат маршрутите до хижите „Персенк”, „Скални мостове”, „Кабата”, карстовия феномен „Чудните мостове” и селата Лилково и Ситово. По пътеките се срещат параклиси, има пейки и беседки за отдих, обособени места за пикник. Местните предлагат и изкачване до Персенк с джип, а за колоездачите всяка година се организира велопоходи.. От село Орехово са достъпни всички върхове на прекрасния планински рид Чернатица на Западни Родопи. В района са подготвени и програми за зелени училища. В старинна къща в центъра е организирана и историко-етнографска сбирка.

Вкаменената жена

Подплашени от турците всички хора от село Орехово хукнали да се крият в планината. Тяхно убежище от студа, дъжда, вятъра и опасностите била пещерата. Оставили един пазач близо до входа, който маскирали с клони и шума, за да ги предупреди при евентуална опасност. Обходили областта турците, като не намерили никого си тръгнали… Но само така си мислел човекът на пост, когато се провикнал към пещерата, че опасността е отминала. Един изостанал мнителен туурчин го чул … от огъня всички хора изгорели живи, без едно единствено дете. От него до ден днешен това е историята, която се носи от уста на уста поколения наред в село Орехово.

Днес Човешката пещера е достъпна само за спелеолози, тъй като е неосветена и неблагоустроена. Спомена за трагичното минало пази само я и археологическия музей в Пловдив, където сред експонатите седи една вкаменена жена с хурка, донесена от тази пещера.