Чуката на Гидика – едно почти неизвестно тракийско светилище

Публикувана на 14.08.2017 | 16:34
7864 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: restroy.com
снимка: restroy.com

​Древните ни предшественици – траките, обитавали някога земите на днешната необятна и магична Родопа планина са оставили в наследство множество светилища и местности, които говорят за техните обичаи, традиции и начин на живот.

Много са известните тракийски светилища като Перперикон, Белинташ и Татул, които привличат изключително голям брой туристи, желаещи да се докоснат до бита на своите предци.

Освен тези всеизвестни и емблематични за Родопите тракийски светилища, има и едно друго, по-малко известно и рядко посещавано от туристи и археолози светилище на древните ни преци – Чуката на Гидика.

Скалното светилище се намира на 2 километра от село Гълъбово, попадащо в пределите на община Баните. Както всички останали, така и това светилище, траките избрали да построят на висок връх, от който се открива чудна гледка към меандрите на редка Арда. Именно изборът им за разположение на светилищата се свързва с техния култ към слънцето и съчетаването на земното и небесното, което стои в основата на религията им.

Image titleснимка: boryanakrasteva.wordpress.com

Според проучванията на местността, най-ранните практики в местността датират от късната бронзова и ранно-желязна епоха в периода XV-VIII в. пр. Хр.

Въпреки че през XII век в най-високата част на местността е изграден малък манастир, култовите пракитки по сколоновете й не стихват. Племето беси, обитавало по това време именно тези земи е известно с това, че изключително трудно се отказва от своите езически вярвания и приема християнската религия.

В месността Чуката на Гидика е открито и монетно съкровище, състоящо се от 74 сребърни венециански монети, най-ранните от които принадлежат на Пиетро Зиани (1205-1229 г.) и пет златни хиперперона на Андроник ІІ и Андроник ІІІ (1335-1354 г.).

За достигане до древното скално светилище са известни два маршрута. Единият по-лек и кратък тръгва от село Гълъбово и е с обща продължиелност около час. Другият – подходящ за по-опитни планинари, с повече стръмни изкачавания и по-дълъг, около 3-4 часа съврзва древното светилище с друг изключително интересен обект – Дяволския мост край Ардино, който също буди у човек възхищение към делото на обитателите на Орфеевата планина от малко по-късния етап на историята.

Въпреки не съвсем лекия маршрут и усилията, които човек се налага да положи, за да се докосне до това древно тракийско светилище, веднъж достигнете ли до Чуката на Гидика, то ще забравите за цялата умора и всички трудности. Гледката, която ще се разкрие пред Вас, а и незаменимото чувство да стъпвате на местата, където са стъпвали нашите древните предшественици, ще Ви накара да занемеете и да заобичате още повече необятната Родопа. Още повече, липсата на голям туристически поток ще Ви позволи да изживеете това докосване до древността с пълна сила и да почерпите от незаменимата енергия на природата по начин, по който не бихте могли на което и да е друго място.

© Родопчани