Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Чумата е и в главите на някои

Чумата е и в главите на някои

Публикувана на 15.07.2018 | 13:48
4479 прочитания


Много народ изтрещя от започналата ефтаназия на дребни преживни животни в Странджа.  Разбираема е мъката на собствениците на животни, трагедията им е огромна. Унищожава се поминък, който е свързан и много емоционално с тези, изстрадали хора.

Липсата на регламент в дадената ситуация за компенсация на потърпевшите е голям проблем,  а това е и основния проблем за тези хора, които все пак с труда си са допринасяли за брутния продукт на държавата.

Аз не се наемам да определя дали това, е правилно или не, но определено ме притеснява цялата суматоха.

Първо, властта не даде достатъчно аргументи и не изясни ситуацията , не доказа необходимостта от унищожаването на животните.
От години е ясно че, превенцията е на възможно най-нескопосано ниво и пак заради липса на информация и работа с хората на терен.

Санитарните служби се държат като инквизиция.

Това, че управлението на държавата от към най-високо ниво е зле организирано е ясно на всички.

Липсата на интелект и умствени качества са хронично явление във властта на България от доста отдавна, за това пък, хищническия начин на усвояване на Европейските милиарди върви в завидни темпове.

При създалата се ситуация с чумата по животните, избуяват доста от недъзите и на властта и на обществото.

От край време в България, като стане някакъв проблем, всеки се опитва да извлече максимум дивиденти и да натрупа обществена енергия, за своята си кауза или истерия, то вече не е съвсем ясно в страната ни има ли каузи или само истерии породени от някакви страсти, лични амбиции и комплекси.

И така, разни активисти, журналисти и други подвластни на истерията елементи, започнаха да бълват всевъзможни версии и тези.  Започнаха да задават въпроси и сами да си отговарят на тях.

Едни заподозряха план за обезлюдяването на Странджа, сякаш тя е, кой знае колко населена и там щели да се заселват бежанци.
Други пък показвайки работници от малцинствата, които помагат на ветеринарите се опитват да внушават разни ксенофобски настроения. Други заподозряха илюминатите и какви ли още не.

Най-жалкото в случая е, че на пръв поглед уж интелигентни хора, които би трябвало да умеят да формулират правилно проблема, се опитват да манипулират общественото мнение и да сочат Европейския съюз за виновен за това, че нашите ръководители са наредили унищожаването на животните.
Насаждането на ксенофобия би трябвало да е обект на прокуратурата, а насаждането на Евроскептицизъм вече си е друга игра, в която доста от институциите са даже съучастници.

Та вместо да се посочи основният проблем в България, а той е липса на управленски капацитет и че тези, които днес упражняват властта не се справят, пак се опитват да манипулират хората и да им сочат запада или изтока за виновни.
Проблема е в начина на мислене на обществото, а от там и на хората във властта и институциите.

В България винаги първо реагираме и после мислим.

Някой виждал ли е  план за превантивно действие, някой интересувал ли се е как се процедира в белите държави? Някой информирал ли е хората за рисковете и какво би последвало ако се случи проблем?Някой наблюдава ли епидемиологичната обстановка в съседните страни и отчита ли резултати от действията на тамошните ветеринарни служби?
Или, ние сме си самодостатъчни, в този глобален свят.
Едно е ясно. Ние пак сме не подготвени, не информирани и не компетентни, но пък сме изпаднали в такава истерия, че сме готови да обвиним и извънземните за проблемите, които са продукт на глупавата държавна машина и обърканото общество.