Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Д-р Красимир Лещаков: Крумовград, Минерални бани и Стремци лежат върху стотици тонове злато

Д-р Красимир Лещаков: Крумовград, Минерални бани и Стремци лежат върху стотици тонове злато

Публикувана на 02.05.2012 | 11:44
3045 прочитания


Голяма част от тракийското злато, например това, открито в могилите край Казанлък от покойния вече български археолог Георги Китов, вероятно е добивано в района на община Минерални бани. Три големи златни полета, разработвани и експлоатирани от древните траки са разположени в района на Източните Родопи, каза доцент д-р Красимир Лещаков.
Това са Ада Тепе край Крумовград, Стремци, където се намира Перперикон и третото и най-голямо от трите находище е това, в района на Минерални бани, съобщава "24 родопи".
Археологическите изследвания показват, че тези залежи са били използвани около 1500 години преди Христа. Категорични данни бяха събрани през изминалия археологически сезон в планинския рид Аида над Баните, споделя доцентът. Неслучайно, около 20 здрави крепости са били концентрирани в този район. Те опасвали златната мина в полукръг и тяхната първа и единствена цел била да охраняват златото на траките. Археолозите са намерили селищата и светилищата на рударите. Но животът в района е много по-древен. Според данните на археолозите, под водите на язовир Тракиец е останало селище, което датира от 7 000 години  преди Христа, сподели още доцент Лещаков. Тези детайли съвсем ясно се очертават в археологическите карти и геоложките картировки карти на тракийските златни находища, сподели доцент Лещаков.
Община Минерални бани вече разработва проекта "Най-старите златни рудници на България". Основната идея е да се навържат в една верига всички културни, исторически и природни паметници от Минерални бани от центъра на общината до голямата крепост на над с. Ангел Войвода. Тя с право може да се нарече „Златната крепост ", защото там са се стичали добитите от района богатства.
През това лято студентите от Софийския университет под ръководството на доцент Красимир Лещаков имат намерение да продължат проекта с проучването на нови паметници. Те ще бъдат концентрирани около районите за културен туризъм и ще бъдат достояние на всички туристи.
Тези обекти маркират началото на мащабен проект за изграждане на туристическа екопътека, която ще премине през едни от най-атрактивните природно-исторически забележителности и ще завърши в село Ангел Войвода. Проектът предвижда изграждане на Информационен център и археологическа сбирка в центъра на Минерални бани. Той ще се намира съвсем близо до Богородичната стъпка, която ще бележи и началото на маршрута.
Всички знаем, че траките са обожавали природните феномени и всичките им култови места и светилища са изградени на такива места, така че маркираният от нас туристически маршрут ще покаже и множество красиви панорами, споделиха създателите на проекта. Съвсем скоро ще започнем с изпълнението на отделни участъци от този маршрут, като част от една цялостна и мащабна концепция. Очаква се културно-историческият туризъм да увеличи обема на туристите, които освен минералната вода ще получат и един друг вид удоволствие.
Първият етап на проекта включва трасето Минерални бани – Гарваница, където са включени обектите Голямото Градище, връх Гарваница и Камъка на Ангел Войвода. Крепостта Голямото градище в Минерални бани е била използвана за ловна резиденция от тракийските царе. Преди битката край Клокотница, епирският владетел Теодор Комнин е преспал две нощи в крепостта. Според легендата именно тогава му се присънил Свети Дух, който му подсказал, че ще унищожи едно голямо царство. Заслепен от алчност той се хвърлил в битката с цар Иван Асен II... и загубил собственото си царство.
Вторият етап е от с. Брястово до връх Аида. В това трасе на две места са включени Шарапани, тракийска крепост, златни рудници и Айкааза /Мечата скала/.
Третият етап е от Връх Аида до с. Сърница. Тук може да бъде разгледана друга тракийска крепост – "Калето".
В четвъртият етап влиза трасето от с. Сърница до река Харманлийска. Тук ще могат да бъдат разгледани множество атрактивни и по-малко популярни обекти, които предстои да бъдат разчистени и показани. В района се намира тракийското светилище "Орлови скали" и крепостта "Купена". Маркировката ще включи и небезизвестната Черна скала и Побития камък, след което ще премине през красива вековна дъбова гора, известна като "Дъбака".
Петият етап на трасето преминава край скалните ниши по река Харманлийска. В местността "Петте чучура" ще бъде изградено място за почивка. Оттам туристическата пътека ще води към кулминацията на маршрута – Златната крепост на траките, която местните хора все още наричат Алтън кале. Именно в тази крепост древните траки са пазели добитото в района злато. Село Ангел Войвода е крайната точка на маршрута.
Според легендата под връх "Шарапаните" е станал най-големия сблъсък между римските легиони и войските на траките от племето одриси, което населявало този район. След като римляните надделели в сражението, дъщерята на тракийския владетел се хвърлила от Черната скала, за да не бъде пленена и отведена в робство от римляните. Оттогава останало и зловещото име на този скален масив.
В района на община Минерални бани се забелязва най-голямата концентрация на Шарапани на Балканския полуостров, сподели доцент д-р Красимир Лещаков. Виното е било сакрално питие за траките. Технологията на производството му била известна единствено на жреческото съсловие и те използвали напитката при своите ритуали. Още в онези времена, виното било използвано за преливане или Либацио, както по късно е споменато в латинския език от римляните. Недоумение обаче буди фактът, че някои от шарапаните са разположени твърде далеч от масиви, в които биха могли да бъдат отглеждани лозя. Според древни летопсци, чиито твърдения Херодот отхвърля като недостоверни, траките са отливали злато в подобни съоръжения.
Дали това е било истина или не, историята засега мълчи, но едно нещо остава напълно реално и в наши дни. Това е комбинацията злато и вино плюс лековита минерална вода, познати на хората повече от 10 000 години! Толкова благодат на едно място е рядкост дори и за България! Минералната вода още си тече, черното вино е все така гъсто, а златодобивът в района процъфтява. Тук се намират рудник "Саже", където продължава да се копае благородния метал, но това е отделна тема.