Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Д-р Красимир Събев: Най-голямото ми удоволствие е да изкарам мед и да го подаря

Д-р Красимир Събев: Най-голямото ми удоволствие е да изкарам мед и да го подаря

Публикувана на 20.03.2021 | 11:36
23656 прочитания


Медоносните същества са оцелели 160 милиона години, защото първо мислят за кошера, а после за себе си, казва д-р Красимир Събев

Депутатът д-р Красимир Събев работи в отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Смолян. А в последната година е част от екипа, спасил десетки човешки животи в борбата с пандемията. Той е рядка птица за парламента - анестезиолог и пчелар. Два дни в седмицата работи в интензивното отделение, а един ден отделя за кошерите. За него е лека емоция да го нажилят над 50 пчели наведнъж.

„Пчелите са страст за цял живот. Те мислят първо за кошера, после за себе си. Така са оцелели 160 млн. години. Затова си сверявам часовника с тях. Сега увеличавам кошерите си, вече са 35. Това ми е хоби, действа ми релаксиращо“, разказва д-р Събев. Пандемията му доказала, че който има близка връзка с природата, по-леко прекарва заразата с COVID 19. "Самият аз го изкарах без никакви симптоми, просто се оказа, че имам антитела. Това доказва, че колкото си по-близо до природата, толкова си по-здрав и имаш енергия“, твърди депутатът.

Той говори с огромно уважение за пчелния живот. „160 милиона години са на Земята. Кошерите са общества от 25 до 50 000 пчели. Ако има увредена или болна пчела, тя излиза и загива в природата, за да не предаде болестта на друга пчела и да замърси кошера. Първо при тях е общността,  а след това личният интерес, това ги пази от болести. Имат си и други начини за самолекуване. Това е урокът на пчелите, който може да е полезен за хората. Много напомня за завета за сплотеност на хан Кубрат, че пръчките се чупят лесно една по една, но не и когато са в сноп“, казва Събев.

Той твърди, че COVID-19 е болест на 21. век и е в пряка връзка с това докъде уважаваме природата. „Борим се в отделението ежедневно за човешки животи, даваме всичко от себе си, полагаме максимум усилия всеки от тях да прескочи трапа, да не стане някаква грешка, пропуск. И е ежедневие да видиш огромната благодарност в очите на пациенти, които са осъзнали, че са били на дъното и са спасени. Това те кара да продължиш напред, да имаш още енергия“, казва Събев.

Той е родом от Мадан и е анестезиолог от 25 години. Магистър по анестезиология и интензивно лечение, обществено здраве и здравен мениджмънт. Признава, че не му е трудно да съвместява всичко, тъй като е работохолик. От близо 20 години работи на две-три места. Работил е и в частна клиника в Пловдив, като пътувал всяка седмица. А сега посещава и хосписа в Мадан. Завършил медицина през 1994 г. и започнал веднага работа в Рудозем. Две години и половина бил участъков лекар на кабинет.                                           

Започнал да отглежда пчели от 2009 година, когато взел от приятел два кошера. Гордее се, че и дядо му е бил пчелар. Когато сам започнал да се занимава с медоносните обаче, осъзнал напълно, че ваденето на мед и "владеенето" на пчелите не е възможно, защото те се подчиняват на природните закони. И ако иска да бъде добър пчелар, той също трябва да се подчини изцяло на природата. "В два пчелина са кошерите - едните са в родното ми село Вехтино, а другите - в Черешово", обяснява 52-годишният д-р Събев.

Според него в кошерите не може да има преиграване, лицемерие, измама, там или си искрен, или не си. "Ако нашето общество живее като пчелите, по правилата на природата, всеки ще е добре, това е то "колективен разум". Една пчела отделно е неспособна да мисли, но много пчели действат като един организъм и разум. Функциите им в кошера са разпределени възрастово. Шест генерации пчели има в един кошер и според възрастта изпълняват своята функция“.

За специалността си в професията също е мотивиран. "Анестезиологията отговаря изцяло на моя темперамент. Работя с най-голямо удоволствие и не мисля, че тази работа е опасна, когато си подготвен и даваш всичко от себе си. Даже ако трябваше да избирам отначало, пак бих избрал тази специалност. Да, има много критични моменти. Винаги когато животът на болния е в опасност, анестезиолозите са първите, които полагат усилия. Няма област в медицината, която да не стига до нас - родилки в критично положение, тежки кардиологични проблеми, инсулти, отравяния и травми", казва Събев.

Ужилен от 50 пчели

Казва, че най-голямото му удоволствие е да изкара мед и да го подари. Често от пчелините се връща с нахапани ръце "като палачинки", ужилен от 50 пчели наведнъж, ала смята, че ухапванията стимулират организма, а с годините е свикнал и не го смята за проблем.

"С пчеларство се хващат хора от най-различни професии, но съм забелязал, че сме с еднакво мислене, обичаме чистотата на нещата, искрено почитаме и се съобразяваме с природата. Има какво да се научим от пчелите. Тяхната адаптация е много по-впечатляваща от човешката", казва Събев.

И народните представители да се поучат от хвъркатите

След четири години депутатство е категоричен, че народното представителство е за хора, които са доказали, че могат да носят лична отговорност, преди да се заемат с обществена.

Според него в парламента най-много го дразни фалшивото. "Усещам опонентите как не се интересуват от правилното, а изкарват неща от контекста, правят фалшиви новини, търсят да са център на внимание. Много често им казвам, че животът е преходен и че не бива да се приемаме толкова сериозно - да се хващаме за дадена теза като удавник за сламка. И ги каня да дойдат да изкарат с мен едно дежурство, за да видят колко е преходен животът. И че не става с конфронтация. По принцип сме така устроени - да търсим друг да ни е виновен за нашите неудачи и проблеми, но всъщност сами сме отговорни. И това пчелите от векове не подлагат на съмнение", казва Събев. 

Източник: Марица

Автор: Петя Гайдарова