Д-р Милен Сираков: С новия Закон за ветеринарномедицинската дейност отпадна феодалното правило за райониране на дейността

Публикувана на 14.01.2013 | 21:13
1205 прочитания


 След обнародването на новия Закон за ветеринарномедицинската дейност ще има променени. Това каза  председателят на Ветеринарномедицинския съюз в област Смолян д-р Милен Сираков. Досега всички лекари, които практикуват в област Смолян, работиха на принципа на определен участък или определен терен, в който влизат няколко населени места, обясни той и добави, че всеки лекар обслужва тези села с определения брой животни. По новия закон вече няма да има такова райониране и това, според д-р Сираков е абсолютно правилно. С промените всеки стопанин, собственик на ферма ще има право да си избира лекаря, а не да му бъде назначаван, тъй като той се намира в съответния район и животните му трябва да бъдат обслужвани от него. „С приетия сега закон отпада едно феодално правило за райониране на дейността на ветеринарния лекар”, заяви д-р Сираков. По-голямата част от смолянските лекари го одобряват промените, но има и малка част от тях, които искат да остане районирането. Към момента в смолянската колегия на ветеринарните лекари практиката си осъществяват 24 ветеринари. 
Д-р Сираков каза още, че в областта през 2012 г. има лекари, които не са изпълнили едно или друга дейност и те са били санкционирани, но няма глобени за нарушения в изпълнение на държавната профилактична програма. Всичко, което е заложено от държавата като задача на ветеринарния лекар в Смолянска област е на 100% изпълнено и няма проблеми по отношение на заболеваемостта от заразните заболявания като бруцелоза, левкоза и листериоза по едрите и дребни животни. Това е програмата на държавата в нашия регион и тя се спазва, заключи д-р Сираков. 

© Фокус