Д-р Стойчо Данчев: Чиновник от Кърджали видя под един метър сняг тучни зелени пасища и ми отряза субсидията!?

Публикувана на 10.07.2012 | 10:18
1559 прочитания


Вода газят, жадни ходят. Такава се оказва участта на близо 50 фермери от Смолян, Разград, Петрич, Лозница, които при влизането на България в ЕС през 2007 г. слушали за щедрите европейски субсидии, увеличили броя на овцете и кравите, разорали повече земя, а накрая видели парите през крив макарон. След няколкогодишна битка за неполучени субсидии земеделците тази седмица вдигат ръце от министерството на земеделието и ще изпратят жалбите си в писмо до Главна дирекция "Земеделие" на ЕК. В него щели да разкажат за "произвола и подигравката към фермера" от страна на българския чиновник.
 
Тука има,
тука нема
 
Първи, подписал се под депешата до ЕС, е д-р Стойчо Данчев. В село Момчиловци, община Смолян, той притежава една от най-големите ферми в областта за отглеждане на овце. От 2008 г. поддържа 680 дка мери и пасища, за които в момента доказва, че са биологично чисти. Субсидиите на ЕС за него се оказват като популярната игра от зората на прехода "тука има, тука нема". През 2008 г. той получава отказ за субсидии, които по принцип се дават на декар. Причината е, че според чиновниците 33% от земята е недопустима за подпомагане, т.е. проверки показали, че пасищата не са косени и поддържани. Абсурдът е, че през 2009 г. фермерът получава за същите тези 680 дка пълната субсидия. И изведнъж година по-късно ситуацията пак се обръща - не само не получава субсидия за същия масив, но е и глобен да възстановява 16 000 лв. за надписана земя.
 
Зимата
се оказва
тучна пролет
 
След като през 2008 г. на Данчев е отказана субсидия, фермерът обжалва и иска поне обяснение. Оказва се, че пасището му е проверено от Недриз Хасан, експерт на фонд "Земеделие" в Кърджали, който установява, че не е поддържано. Проверката е направена на 10-11 март 2009 г. "Тогава при нас имаше 1 метър сняг, площите са на височина от 1400 м до 1800 метра и бяха абсолютно непроходими, а какво остава да им бъде извършена проверка на терен", възмущава се Данчев.
Истинската изненада обаче предстои. Фермерът поискал да се запознае със снимките, направени при проверката, и на среща му били показани тучни зелени пасища без снежинка върху тях!
 
Отговорът
 
Заради абсурда със зелените кадри насред зима фермерът и семейството му започват да обжалват. "Получихме отговор на тази жалба 3 години по-късно - през месец април т.г., и той гласеше: "Прекратяваме преписката и я прехвърляме в архив поради изтекъл срок на давност". Т.е. министерство на земеделието е могло да вземе някакви мерки допреди 3 години, но вече не може да се намеси заради изтекла давност.
Остава отворен големият въпрос дали ведомството умишлено не е изчаквало да изтече давността, така че вече да не се явява страна по спора. Подозренията се засилват, защото семейство Данчеви са изпратили възражение и за отказаните пари и санкцията през 2011 г., но отговор все още няма.
Пред "Труд" от земеделското министерство заявиха, че се прави консултация с юридическия отдел на ведомството дали подобна давност съществува. Поет бе и ангажимент да се изясни защо отговорът се е забавил цели 3 години.
 
Субсидия гори
за 2 ушни марки
 
За 2011 г. семейството на Данчев все още не е получило плащанията си и за животните, които се дават по схемата за агроекология. Установено е, че в системата грешно са вкарани две ушни марки на животните. Фермерите няколко пъти са звънили на телефоните на фонд "Земеделие" и експертите им обяснявали, че би следвало да им се откаже плащане само за тези две животни, на които са сгрешени марките, а за другите помощта да бъде изплатена. Цялата субсидия обаче липсва.
 
Навсякъде са
на същия хал
 
На същия хал се оказва и фермерът Николай Петков, който отглежда крави в с. Каран Върбовка, област Русе. През 2011 г. той наема от кметство Две могили 1030 дка пасища и земя, поддържа ги, но субсидията му е отказана. Проверка показала, че не е поддържал пасищата. "Когато видях снимката от GPS-а, не повярвах на очите си. Аз обработвам нивите в североизточната част на землището, а на картата бе югоизточната", разказва Петков. За т.г. фермерът е наел само 420 дка, а от общо 40 крави вече е продал 10 и е категоричен, че до септември разпродава всичко и се отказва от земеделието.
Субсидии са отказани и на Димитър Обидимски, който обработва 2300 дка в Разград. За 2011 г. са му отказани 130 000 лв. и му е начислена глоба от 20 000 лв. за надписана земя.
На един от фермерите - Сали Сали от Разград, вече са запорирани сметките, след като не е могъл да погаси кредит заради отказани евросубсидии. "Срещнах се лично с част от тези фермери преди дни. Разказаха ми как зимни проверки са доказвани със снимки на зелени пасища. Наредила съм всеки един от тези случаи да се преразгледа отново, като сме отправили запитване и към поделенията на фонд "Земеделие", коментира пред "Труд" аграрната зам.-министърка Светлана Боянова.
 
ВЕЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ СПАСЯВАТ АГРОПАРИ
 
Агроведомството вече няма да може да спасява затлачени евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони, ако не ги изплати в сроковете, призна пред "Труд" зам.-министърката на земеделието Светлана Боянова.
Брюксел има правило субсидиите за конкретна година от програмата да се разплатят на фермерите до 2 години. Т.е. 432 млн. евро за 2010 година трябва да се изплатят на земеделците ни до Нова година, в противен случай горят. Заради това правило на 31 декември м.г. страната ни бе на път да загуби 335 млн. лв. от бюджет 2009. В последния момент обаче бяха спасени 237 млн. лв., след като бяха пренасочени към Гаранционен фонд за фермерски кредити. В крайна сметка загубени бяха само 98 млн. лв.
"Направихме гаранционния фонд, спасихме 237 млн. лв., но втори път няма как да стане. Алтернатива на гаранционния фонд няма да има. Размерът на капитала му бе пресметнат на база очакванията колко фермери до края на 2014 г. ще дойдат за банкови гаранции", обясни Боянова.
 На въпрос на "Труд" колко европари ще загубим догодина, тя отговори - "не мога да се ангажирам с подобна прогноза, рискът си съществува". Преди дни обаче министърът по еврофондовете Томислав Дончев бе категоричен, че пари със сигурност ще бъдат загубени.
Според Боянова, ако се загубят пари в края на 2012 г., вината ще е на предходното правителство. През юни дойде и добра новина от Брюксел, че страната ни е успяла да прехвърли 600 млн. лв. от неатрактивни мерки към финансиране на проекти на млади фермери, за покупка на земеделска техника и за пътища и канализация в селските общини. Това са едни от най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони. Средствата по тях бяха изчерпани още през 2009 г. Оказа се обаче, че ЕК е заложила и нови критерии за усвояване на тези 600 млн. лв. Ще се дават бонус точки при кандидатстване на фермери, които живеят в райони на страната, усвоили най-малко пари. За "модернизиране на земеделски стопанства", където се прехвърлят 276 млн. лв., бонуси ще има за живеещи в Перник, Видин, Кърджали, Габрово, Смолян. Освен това ще се поощряват предимно проекти на организации на земеделски стопанства, на тютюнопроизводители и на животновъди. Приемът започва от 16 юли и е до 19 август.
При проектите за млади фермери, където се прехвърлят 78 млн. лв., бонус точки ще получават земеделците от Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник. Младите фермери трябва да имат завършено средно или висше аграрно образование, или поне да са минали 150-часов курс.
При подаване на проектите досега младите фермери трябваше да притежават стопанство от "две икономически единици". Това се равнява на 10 дка земя и 2 крави.

Сега тази летва се вдига на 4 икономически единици.

© 24РОДОПИ