Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
ДАНС удари ислямска секта в Черноочене

ДАНС удари ислямска секта в Черноочене

Публикувана на 27.04.2012 | 14:10
2756 прочитания


Агенти на ДАНС са предотвратили събрание на ислямската секта Михирджи.

В Кърджали и региона са правени опити за организиране на събрания на ислямската секта „Михирджи", но местното мюфтийство реагирало адекватно и алармирало органите на реда, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджъ.

Оказа се, че сбирката е трябвало да се проведе в село Черноочене, където нейни представители се опитали да набират привърженици. От мюфтийството алармирали агенцията за национална сигурност и последвала акция.

Сектата не е регистрирана у нас и това е причината проявата да бъде забранена. Освен в Черноочене ислямистите търсели сподвижници и в друго голямо родопско село - Бенковски. Местните мюсюлмани обаче не проявили интерес.

Михирджиите се ръководят от Искендер Евреносоглу, който е роден в Турция, но от 17 години живее град Чесапейк, щата Вирджиния. В САЩ той има собствена регионална телевизия. Държи да го наричат Искендер Али Михр. През 2009 година в САЩ му е повдигнато обвинение за изнасилване.

Неговите привърженици смятат, че той е пратеник на Аллах, какъвто е пророкът Мохамед.

© 24 родопи