Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Да се изкачиш на връх Света Неделя

Да се изкачиш на връх Света Неделя

Публикувана на 30.12.2017 | 00:40
12870 прочитания
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com
pzdnes.com


​Света Неделя няма нищо общо с България. Тя обаче е една от най-тачените в страната ни светици. Популярността ѝ се дължи на факта, че по времето на Асеневци частици от нейните нетленни мощи били пренесени в Търновград. Това е и причината да се вярва, че тя покровителства народа ни.

Нареченият на мъченицата връх Света Неделя край Равногор е косвено доказателство за съществувалият именно по това време и манастир на съседния връх Свети Илия. Според откъслечни сведения за него, които съществуват в Света гора, той е бил създаден точно по времето на Асеневци и е просъществувал до падането на България под Османско владичество.

Никой днес не може да отговори защо върхът е наречен точно така, но неговото име се предава от поколение на поколение в Равногор и ще съществува докато го има и селото.

В августовския пек пътеката към Света Неделя е повече от райска. Защото с изключение на началото, тя се вие като плетеница през смесената иглолистна и широколистна гора. Ако сте по-наблюдателни, ще откриете около нея много гъби и боровинкови храсти, а в самото начало и малинак.

Приятна изненада за мързеливите туристи са множеството пейки, които са направени от борови трупи и подслоняват всеки, който се чувства изморен от изкачването. Надморската височина на върха е 1 548 м. , а когато се доберете до хребета ще установите, че далеч преди да бъде наречен Света Неделя върхът е пазел тайните на митичните траки.

За това свидетелстват множество останки от древно светилище, което вероятно е било обитавано от местните жреци. 

Цялото равногорско плато се открива като на длан и човек не може да не остане очарован от величието на планината. Този район е бил много оживен от най-дълбока древност до наши дни. През равнината все още личат останките от стар римски път, който свързвал днешна Гърция с вътрешността на Тракия.

Пътят върви по билото на равнината и се спуска към Пловдив, през околностите на Брацигово и Жребичко. В миналото наричаха този път – робски, защото е бил реден от роби, които носели камъните за него на гърба си.

Пътят преминава и край тракийските куполни гробници в Равногор, но от връх Света Неделя вие ще можете да ги видите в далечината. За да стигнете до тях, ще трябва отново да се спуснете до сърцето на Равногор и да поемете нагоре от някогашния стопански двор.

Преходът до връх Света Неделя ще ви отнеме около три часа, ако не сте от най-бързите туристи. На върха можете да си направите и пикник. Има достатъчно места за това. Но моля ви, не палете огъня си в центъра на оброчния камък, в който някога жреците възливали вино, кръв и благовония, за да определят накъде да поемат войските им.