Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Да живее родопската баба!

Да живее родопската баба!

Публикувана на 17.06.2017 | 14:20
11577 прочитания
Автор: Нели Иванова
снимка: zaigravka.bg
снимка: zaigravka.bg


​Наред с киселото мляко, горските ягоди и мановия мед планината е родила още едно голямо родопско благо – БАБАТА. Блага – това е думата, която я описва най-добре, а в количествено изражение – 24 карата самородно злато.

Тя умее да пържи мекици, плете жилетки с несравнима красота, поддържа градинка с 14 вида цветя и леха магданоз  минимум, но най-вече е известна като бабата-мечта за всяко внуче. Своите конкурентни предимства в това отношение е доказала на не една площадка в Лондон, Барселона и Франкфурт. Ако бабата на Чарли лениво бърбори по телефона, докато внучето ú плеска с кал детската количка, то баба Маруда от Устово ще я избърше с мокра кърпичка, ще смени памперса и ще нахрани с домашен кекс своето и чуждите деца.

Няма друга като нея.

Тя не ще се скрие зад фрази като „младите се оправят добре, нямат нужда от баби“, защото знае, че семейството се крепи на  съпричасност. Няма да  мърмори, ако я помолят за голяма домашна торта по случай третия рожден ден на любомито ú внуче. Въпреки всички ангажименти ще успее да почисти къщата си, дори понякога да измие някоя и друга чиния на „младите“. Тя и само тя знае как да усмири вечно мърморещия дядо с тактичност и очарование. На всичко отгоре изглежда страхотно, често съвсем не прилича на баба.

снимка: govoril.bgснимка: govoril.bg

Умее да борави със Skype, Power Point, кухненски робот и да пали локалното парно. Чете Даниел Стийл на електронен четец. Летяла е на самолет много пъти. Слуша АВВА и Веселин Маринов, дори припява, докато си мери кръвното, ама то не е важно. Нищо нейно не е особено важно, защото семейството за родопската баба е на първо място – повярвайте - това не важи за всички баби по света.

Тя е много деликатна, но когато се наложи, има несравним боен дух. Ако не шофира кола, ще шофира АТВ.  

снимка: otzvuk.netснимка: otzvuk.net

И за да е ясно какво е отражението на родопската баба върху внуците ú, чуйте това:

„Изследване, проведено от психолози-доброволци сред 500 деца на възраст от 6 до 12 години с проблеми в семейството, е показало, че децата, израснали без възрастни хора в семейството, имат повече проблеми в обществото:

-         47% от децата, особено момчетата, израснали без баба и дядо, са проявили по-голяма склонност към насилие;

-         Децата, лишени от фигурата на бабата и дядото, се оказват по-бавни в процеса на усвояване на учебния материал (18%);

-         Научили са се по-бавно да се изразяват устно (27%);

-         Срещат по-големи трудности в социалната си интеграция (36%);

-         По-трудно им е да общуват с връстниците си(15%);

-         Гледат предимно телевизионни програми, съдържащи насилие (80%).

Въпреки че често не се осъзнава влиянието, което оказват, един дядо или една баба в семейството прави децата:

-         По-добри в училище(19%)

-         По-предразположени към връстниците си (22%)

-         По-възпитани (38%)

-         По-уверени в себе си (52%)

-         По-малко податливи на внушения от страна на телевизията и рекламите (47%).“

                 „Да живеят бабите“, Несия Ланиадо, Джанфилипо Пиетра, ИК „Тара“

А ние трябва да помним, че понякога баба я боли глава или крак, или предпочита да остане в тишина, а и че пенсията от 400 лева едва ú стига, защото всички си имаме само по една майка.

Поклон!

Етикети: Родопи, баба
© Родопчани