Дават курбан за 40 години Възродителен процес

Публикувана на 17.04.2012 | 18:17
1912 прочитания


650 кг телешко месо курбан за 4000 души готвят в доспатското село Барутин за 40-годишнината от възродителния процес. С митинг от 10.30 ч. в събота в селото ще се отбележи кръглата годишнина от 16 март 1972 г., когато Барутин дава невинни жертви в провежданите силови мероприятия от Възродителния процес.

Митингът се организира от смолянския депутат от ДПС Ариф Агуш. Ще предложим да се приеме декларация до Президента, Премиера, Главния прокурор и председателят на НС Цецка Цачева с послание идните поколения да не допускат такива събития, да не позволяват насилие от страна на държавата срещу население, заради неговата идентичност, традиции и религиозна принадлежност, каза Агуш.

На митинга са поканени Президента Росен Плевнелиев и лидерът на ДПС Ахмед Доган, но няма потвърждение за тяхното присъствие. Очаква се по традиция да присъстват кметове и депутати от всички краища на Родопите, както и от централното ръководство на ДПС. След митинга ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите по време на Възродителния процес в селото.

© Смолян прес