Давидково- селото, където е погребан покорителят на Родопите

Публикувана на 27.03.2014 | 16:20
7893 прочитания
снимка: mishlety.hit.bg
снимка: mishlety.hit.bg


Историите за повечето родопски села са повече от мистични. Натъкнахме се на едно смолянско селце, чието наименование е доста интересно. След това като се поразровихме, открихме легенда, според която там е погребан покорителят на Родопите. 

Става дума за село Давидково, което се намира в пределите на община Баните. Според местните жители първоначално селището се е намирало в местността "Дракоското", която се намира на няколко километра западно над днешното село. В миналото местността се е наричала "Дуракоското" - от името на поп Дурак, но през последните десетилетия произходът на името е забравен и днес местните жители произнасят наименованието "Дракоското". В "Дракоското" сега се намират ниви на давидковци. При по-дълбока оран местните жители са попадали на основи на сгради, както и на парчета от керамични съдове и други предмети от бита на предшествениците си. Не са запазени сведения кога и защо е изчезнало старото селище. Но местните са на мнение, че вероятно това е станало по време на чумна епидемия. А практиката в онези времена е била при избухване на чумна епидемия селищата да се напускат. Заселването на днешното село Давидково е станало в началото на 18 век.

Според легенда днешното име на Давидково произлиза от името на един от жителите на селището с прозвището "Дауд" или "бърз като вятъра".

Но определено най-любопитната легенда е свързана с намиращия се в района връх "Свобода". Твърди се, че там се намира гробът на Енихан Баба, известен като покорител на Родопите. Според легендата той е османски военноначалник, завладял мистичната планина.

 © уикипедия