Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Дъждовница отново впечатлява с амбициозна лятна програма

Дъждовница отново впечатлява с амбициозна лятна програма

Публикувана на 08.08.2014 | 12:30
1174 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


Дъждовница, която се превърна в метафора на креативност и сцена за изкуство, това лято отново посреща гости, съобщават от пресцентъра на Община Турция. Международният пленер „Арт хоризонти”, който се провежда от 2006 г. досега, ще събере в селото 18 артисти от България, Турция, Румъния, Словения, Финландия, Косово и САЩ.
 
От 22 до 31 август Арт къщата ще приюти творци от различни националности, свързани от идеята за създаване на произведения в предизвикателствата на новата среда. Тазгодишното издание се провежда под мотото: „80 САНТИМЕТРА НАД ЗЕМЯТА” – концепции за мащаб в контекста на съвременното изкуство. Сред участниците са преподаватели по изящни изкуства от Истанбулския университет „Мимар Синан”, членове на международната мрежа „Световни арт игри-WAG”, художници, които участват в проекти от кандидатурата на Велико Търново за европейската столица на културата, организатори на есенен салон на изкуствата от Косово и др. От 2006 г. досега в международния пленер са взели участие над 270 селектирани автори от цял свят, а произведенията, създадени тук, са показвани от Арт движение КРЪГ в рамките на различни фестивали и биеналета на изкуството в Европа. Тези произведения представляват ценен фонд, който се съхранява в Арт къщата в селото.
Международният пленер традиционно се вплита в подготовката на местния Празник на Терлика, който тази година е на 6 септември (събота). 
 
От тази година всяко издание на фестивала ще се посвещава на някой от незабравимите местни хора от селата, които се тачат до днес. Тазгодишният девети Празник на Терлика е в почит на Юсуф Акиф Акиф, каменоделец от Дъждовница, изградил част от селските каменни къщи в региона, роден през 1870 г. и починал през 1967 г. Арт инсталация с негов дизайнерски портрет ще стои на почетно място за празника. 
На връх празничния ден ще се проведе общинско състезание по плетене на терлици, като целта е то да се превърне последователно в областно, национално, балканско и т.н. Гостите на празника ще могат да видят специална шатра – музей на открито и да чуят прекрасни солови изпълнения на различни изпълнителки от селата и града, както и празнична програма на читалищата от Енчец, Рани лист, Глухар и Широко поле. На два специално изработени за празника приказни столове, монтирани на площада, с височина 4 м, ще се катерят, за да разказват приказки от местния фолклор, най-малките разказвачи. Както винаги, за гостите се приготвя и празничен кешкек. 
 
Фестивалната програма включва и следобедна дискусия в Арт къщата, по време на която млади хора от селата на общината, кметове и експерти ще дискутират темата „Младите и бъдещето на селата”. Организатори на дебата са Община Кърджали, Арт движение КРЪГ и Младежко ДПС-Кърджали. 
Международният пленер и Празникът на Терлика са част от националния културен календар от 2009 г. насам.
© пресцентър на Община Кърджали