Дельо хайдутин – легендарният златоградчанин, възпят в прочутата народна песен

Публикувана на 13.06.2017 | 15:26
6123 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Паметник на Дельо в Златоград, снимка: kasnaprolet9999.blog.bg
Паметник на Дельо в Златоград, снимка: kasnaprolet9999.blog.bg


Дельо хайдутин е легендарен момък, роден в Беловидово, днешен Златоград. Според преданието „Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече“. Смъртта си обаче Дельо намира от сребърен куршум, отлят от сребро, взето от самия него.

Златоградчани днес разказат история за смелостта на Дельо, който Кюрт ага, който владеел планините на север от Ксанти, поканил да бъде пълководец на военната му дружина.

Когато войводата отишъл при него, той поискал да изпита възможностите му и наредил да докарат едно могаре, което пасяло наоколо. След като докарали магарето, агата поискал от Дельо с един удар да отсече главата на добичето.

Дельо замахнал, но магарето продължавало да стои неподвижно. Всички наоколо започнали да се смеят. Тогава златоградчанинът бутнал с крак хълбока на добичето, от което двете му половини се разделили. Смелият момък бил разсякал магарето през гърба и корема.

За Дельо Войвода се разказват не само легенди за смелост и сила, но и за трагична, невъзможна любов.

Дельо се влюбил в българо-мохамеданка на име Гюлсюме. Нито мюсюлманите от страна на Гюлсюме, нито пък християните от страна на Дельо били доволни от тази любов между двамата млади. Казвали на Дельо да си вземе невеста от християнската вяра, но той категорично отказвал да погледне друга освен любимата Гюлсюме.

Стара жена казала на недоброжелателите на Дельо, че единственият начин да го убият е да го прострелят със сребърен куршум. Те тогава отишли при Гюлсюме и поискали от нея да им даде от даровете, които й давал Дельо, за да отлеят сребърен куршум.

Тя обаче категорично отказала да им съдейства да погубят любимия й. Тогава на възрастана жена й хруманал друга идея. Тя причакала Дельо в планината, престорила се на просякина и изпросила от Дельо няколко сребърни монети от които излели смъртоносния за Дельо куршум.

Гюлсюме неколкократно предупреждавала Дельо, че му готвят засада и ще го убият, но той бил категоричен, че още не се е родил човекът, който може да го убие.

Въпреки предупрежденията на любимата, той отишъл на една скала на която обичал да стои от дете. Там недоброжелателите му били устроили клопка и го пронизали със специалния сребърен куршум. На мястото, където бил прострелян легендарният златоградчанин днес се издига паметна плоча.

В Златоград пък скоро бе открит музей, посветен на живота и делото на емблематичния Дельо Войвода.

© Родопчани